VIDEO Momentul şocant în care un bloc cu multe etaje se prăbuşeşte după cutremur

Mai multe clădiri din Turcia au fost distruse parțial sau în întregime. Institutul pentru Studii Geologice din Statele Unite (USGS) estimează pierderi economice în valoare de unul până la zece miliarde de dolari, adică până la 2% din PIB-ul Turciei.

Un cutremur cu magnitudinea 7,8 s-a produs luni, 6 februarie, în Turcia. Bilanțul morților a depășit 1.000 de oameni, dar autoritățile nu știu încă cu exactitate despre câte persoane și-au pierdut viața și câte sunt rănite.

Numeroase clădiri s-au prăbușit în întregime, imaginile fiind surprinse de localnici și postate pe rețelele sociale. Un astfel de videoclip arată momentul în care un bloc de 6 etaje se prăbușește și dărâmă inclusiv un stâlp de electricitate. Pe fundal se aud țipetele îngrozite ale oamenilor.

Mai multe clădiri din Turcia au fost distruse parțial sau în întregime. Institutul pentru Studii Geologice din Statele Unite (USGS) estimează pierderi economice în valoare de unul până la zece miliarde de dolari, adică până la 2% din PIB-ul Turciei.

Un cutremur foarte puternic, cu magnitudinea de moment evaluată de USGS la 7,8 s-a produs luni dimineaţă devreme, la adâncimea de 17,9 kilometri, în partea de sud a Turciei, în provincia Gaziantep, în apropiere de graniţa cu Siria. Bilanţul victimelor a ajuns la peste 1.500 de morţi în ambele ţări. Regiunea sudică Gaziantep este unul dintre principalele centre industriale şi de producţie ale Turciei şi se învecinează cu Siria. În zonă sunt adăpostiţi, de asemenea, numeroşi refugiaţi.

Cutremurul din Turcia şi Siria, resimţit până în Groenlanda, anunţă Institutul geologic danez

Cutremurul puternic care a avut loc în sudul Turciei şi a afectat Siria vecină, soldat peste 1.500 de morţi în ambele ţări, a fost resimţit până în Groenlanda, anunţă luni Institutul geologic danez, relatează AFP.

”Undele seismului au atins seismograful Insulei daneze Bornholm (la Marea Baltică) la aproximativ cinci minute după cutremur”, declară Larsen.

”La opt minute de la cutremur, seismul a atins coasta de est a Groenlandei şi s-a propagat apoi în întreaga Groenlandă”, precizează ea.

Luni dimineaţa, un nou cutremur – de magnitudinea 7,5 – a avut loc în sud-estul Turciei. ”Am înregistrat cele două cutremure – şi multe replici – în Danemarca şi Goenlanda”, subliniază cercetătoarea daneză.

Acesta este cel mai important cutremur din Turcia de la cutremurul de la 17 august 1999, soldat cu 17.000 de morţi – inclusiv 1.000 la Istanbul.

utremurul a avut o adâncime de 17,9 km, în Kahramanmaraş, în sud-estul țării, în apropiere de Gaziantep. Însă, din păcate, seismul a afectat întreaga regiune, dar și Siria și Liban. Mai multe replici au urmat după cutremurul inițial.

La ora 13:25 a fost raportat o altă replică, de magnitudine asemănătoare.

Un al treilea cutremur cu magnitudinea de 5,7 a fost înregistrat la o adâncime de 60 km la 61 km SV de Malatya și la 15 km V de Doğanșehir.

O a patra replică cu magnitudinea 5,8, potrivit EMSC, a avut loc la ora locală 13:51 la o adâncime de 8 km la 139 km NV de Șanlıurfa și 17 km VSV de Malatya.

Numărul morților în Turcia și Siria a crescut la peste 1.800

Cel puțin 1.800 de persoane au murit în Turcia și Siria, iar alte câteva mii au fost rănite în urma a două cutremure puternice de 7,7 și 7,6 pe scara Richter.

About the author