Veste bună români! Se dau noi zile libere

O nouă veste bună pentru bugetarii din România! La sfârșitul acestei luni, bugetarii vor avea o mini vacanță, adică cinci zile libere legate, asta după ce Guvernul României a decis că ziua de 2 decembrie a acestui an să fie zi liberă pentru salariaţii din sectorul public. Iată în ce interval vor avea angajații această mini vacanță!

Veste bună pentru bugetarii din România! Se dau noi zile libere

Se anunță vești bune pentru bugetarii români. Aceștia vor beneficia de noi zile libere în perioada ce urmează, asta după ce Guvernul României a decis că ziua de 2 decembrie a acestui an să fie zi liberă pentru salariaţii din sectorul public.

Această mini vacanță pe care o vor primi bugetarii va fi în intervalul 30 noiembrie – 4 decembrie, astfel:

ziua de 30 noiembrie – Sfântul Andrei; ziua de 1 decembrie – Ziua Națională a României; ziua de 2 decembrie – zi liberă prin decizia luată de guvern; 3 și 4 decembrie – zile de weekend.

„Guvernul a stabilit ca vineri, 2 decembrie 2022, să fie zi liberă pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că aceasta se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal”, arată Ministerul Muncii într-un comunicat.

De această minivacanță se nu se vor putea bucura românii care au locuri de muncă unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii.

Excepție fac și magistrații și celelalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 2 decembrie sau participanţilor în aceste procese.

Totodată, serviciile de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

Ghinon au și lucrătorii din unitățile/subdiviziunile administrativ teritoriale „care în data de 2 decembrie 2022 au obligaţii de plată scadente la împrumuturile contractate din venituri din privatizare.

Potrivit scadențarelor anexate la convențiile de împrumut, vor lua din timp măsurile necesare în vederea efectuării plății sumelor scadente. Pentru recuperarea zilei libere angajații vor sta la program prelungit până la sfârșitul anului.

Pentru recuperarea zilei libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 decembrie 2022, potrivit planificărilor stabilite”, după cum se arată într-un comunicat de presă emis de Guvern, potrivit mmuncii.ro.

Trei zile libere pentru bugetari în anul 2023

Totodată, în anul 2023, după cum reiese dintr-un proiect al Ministerului Muncii, bugetarii vor avea mai multe zile libere în plus, în comparație cu angajaţii din mediul privat. Conform sursei menţionate, angajaţii de la stat vor avea noi zile libere în anul următor, respectiv 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august.

About the author