Un tânăr a obținut în instanță recalcularea mediei din liceu. S-a reprezentat singur, a adunat un metru de dovezi și și-a făcut dreptate: „Elevi, cereți-vă drepturile!”

Ionuț Andrei Cocîrlău este în anul trei la Facultatea de Drept din Sibiu și de când era elev s-a luptat singur în instanță cu liceul din Drăgănești-Olt. Pentru că și-a cerut drepturile, i s-a scăzut nota la purtare și a fost mutat disciplinar.

Curtea de Apel Craiova s-a pronunțat definitiv: trebuie să i se recalculeze mediile cu nota 10 la purtare, să primească 20.000 de lei daune morale și școala să fie anchetată de Ministerul Educației pentru modul în care a gestionat cazul.

Coșmarul pentru Andrei a început când era în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu“ din Drăgăneşti-Olt și mai mulți colegi i-au spart contul de Facebook și au început să trimită mesaje și înjurături altor colegi.

Când a venit la școală, colegii care au fost jigniți în online l-au agresat. Băiatul a mers la directoarea școlii care a refuzat să-i acorde sprijinul.

„Îmi amintesc perfect ce mi-a zis: Copile, pleacă de-aici. N-o să merg de mână cu tine prin școală ca femeia de serviciu. În general, asta e atitudinea profesorilor care au trecut de o anumită vârstă. Nu pot să conceapă ca un elev să își ceară drepturile. Nu puteau să înțeleagă că odată ce am împlinit 18 ani eu pot să ies din curtea școlii și să-mi cumpăr de la magazin un sandviș. Mi-au și spus că profesorul e Dumnezeu, nu se răspunde în fața lui. E o chestiune de mentalitate”, povestește Andrei a cărui zi de naștere este astăzi.

Decizia definitivă a instanței a venit cu o zi înainte, ca un cadou binemeritat.

Astăzi s-au împlinit exact 3 ani și șase luni. La început, pentru că eram minor, m-a reprezentat o doamnă avocat. Dar a făcut anumite erori și apoi când am devenit major am început să mă reprezint singur

Ionuț-Andrei Cocîrlău:

Pedepsit pentru că a cerut decontarea navetei

Problemele lui au continuat în timpul liceului atunci când a cerut să îi fie decontată naveta. „Pe atunci trebuia să fie decontată în proporție de 50%, așa spunea legislația. Dar au refuzat”, își amintește tânărul care în toți acești ani a adunat un metru întreg de probe.

Un metru de hârtie pe care l-a printat pe banii lui ca să demonstreze că școala s-a comportat abuziv.

Pentru că după ce și-a cerut banii pe transport, a primit mutarea disciplinară la o școală la 50 de kilometri de casă și nota scăzută la purtare la 8.

Asta în condițiile în care notele contează pentru admiterea la facultate și i-ar fi afectat și traseul profesional fiindcă Andrei vrea să fie procuror.

Atunci a decis să meargă în instanță. „A fost o luptă grea și lungă. Școala a avut doi avocați ca reprezentanți iar eu m-am reprezentat singur”, spune tânărul pentru care procesul a fost un bun exercițiu.

Elevi față în față cu profesorii și mentalitățile

„Îi sfătuiesc pe toți elevii să își ceară drepturile. Dacă școala nu le face dreptate, sigur pot merge către forurile superioare sau, ca o ultimă soluție, în instanță și sigur li se va face dreptate. Nu poți să lași abuzurile să se întâmple în jurul tău și să nu faci nimic”, îi îndeamnă el pe tineri. Crede însă că anumite persoane își învață lecția foarte greu.

„Am auzit de un alt caz al unui elev care era din localitatea mea, din același liceu care a contrazis o profesoară când ea a spus că homosexualii ar trebui trimiși în lagăre. Un alt elev a înregistrat discuția și a apărut într-un ziar local. Elevul a avut de suferit, a primit 4 la purtare. El a decis însă să nu meargă mai departe”, spune studentul.

Ileana Șpak, directorul Liceului Teoretic „Tudor Vladimirescu” a refuzat să ofere un punct de vedere până când nu intră în posesia pronunțării instanței.

Liceul a încercat în fața instanței să îi creeze imaginea de elev-problemă lui Andrei, însă tânărul a reușit să combată toate argumentele lor. Același așa-zis elev-problemă a rămas în inima actualei inspectoare generale din Olt, instituție parte în proces.

Daniela Țârcovnicu a mărturisit că nu cunoaște cazul, având funcția de puțină vreme, și nu poate comenta decizia instanței, dar îl cunoaște pe Andrei.

„Pentru mine, acest copil este un tânăr extraordinar. L-am cunoscut când eram director adjunct la Liceul Metalurgic în urmă cam cu trei ani și el s-a implicat foarte mult într-o campanie umanitară pentru o fetiță care avea nevoie de tratament în străinătate. S-a implicat în tot, în toată organizarea, aprobări. Pe mine m-a uimit și de atunci a rămas în sufletul meu”, a povestit inspectoarea generală.

 

 

About the author