Un bebeluș de zece zile, salvat după ce și-a petrecut aproape jumătate din viață sub dărâmături, în Turcia. FOTO/ VIDEO

Imaginea unei dureri dincolo de cuvinte: Bebeluș scos de sub dărâmături după 60 de ore, ținând strâns în pumnișorul lui o șuviță din părul mamei

Se scurg secundele, minutele, orele și zilele încet în zonele afectate de cutremure. Iar lupta pentru viețile celor aflați sub dărâmături este dramatică.

Liniștea de mormânt după strigătul speranței: „Ne aude cineva?” sapă răni adânci în sufletele salvatorilor.

Apoi se lasă doar tăcerea grea. În ruinele de după dezastru, moartea își ia rând pe rând tributul. Șansele ca oamenii să mai fie în viață se micșorează în fiecare clipă. Însă, în toată această negură a morții, au loc miracole. Unele care dau noi fărâmi de speranță.

Ținea strâns în pumnișorul lui o șuviță din părul mamei

La doar 20 de zile de viață, Kerem Ağırtaş poate deveni un simbol. A fost scos de sub dărâmăturile blocului din Hatay, Turcia, după 60 de ore.

Un trup firav, din care inima nu a încetat să bată. Vizibil slăbit, bebelușul încerca să tragă în piept cât mai mult aer.

Atunci când salvatorii au vrut să îi deschidă pumnișorul pe care îl ținea strâns, au rămas fără glas. Kerem s-a întors la viața de dincolo de dărâmături luând cu el o parte din mama lui.

O șuviță de păr la care nu a vrut să renunțe ieșind la suprafață. O amintire sau poate chiar forța care l-a ajutat să lupte. Deocamdată nu se știe dacă mama lui trăiește sau a murit sacrificându-se pentru Kerem.

Imagini dramatice arată bebelușul ridicat cu grijă din dărâmături și învelit într-o pătură termică de către paramedici, în timp ce mama lui era legată pe o targă, salvatorii temându-se să nu aibă leziunilor coloanei vertebrale.

Eforturile disperate de căutare și salvare sunt în desfășurare atât în ​​Turcia, cât și în Siria.

Miracole de sub dărâmături

Tot sub dărâmături, salvatorii i-au cântat unei fetițe din Siria în timp ce încercau să o scoată. „O Sham, draga noastră Sham”. A fost cântecul vieții pentru copila găsită sub ruine, flămândă și speriată. A fost încercarea voluntarilor de a o liniști și au reușit.

Un alt copil-miracol scos zâmbind la suprafață a dat o nouă speranță că poate pentru cei mici traumele dezastrului nu vor săpa atât de adânc.

Însă bilanțul morților continuă să crească. Tot mai mulți nu mai pot să lupte îngropați de vii sub ruinele unei vieți de altădată.

În ciuda eforturilor supraomenești ale salvatorilor, numărul persoanelor găsite fără viaţă în Turcia și Siria continuă să crească. Se apropie acum de 23.000 de morți.

ONU avertizează că încă nu se poate estima amploarea dezastrului. Salvatorii continuă să caute prin moloz după supraviețuitori, dar speranțele sunt tot mai reduse la mai bine de patru zile de la primul cutremur. Mii de supraviețuitori nu au apă, alimente și stau afară, în ger. Președintele Turciei, Recep Erdogan, a vorbit despre tragedie ca fiind „dezastrul secolului”.

Peste 22.700 de morți în Turcia și Siria

Numărul persoanelor găsite fără viață după cutremuriele care au afectat Turcia a urcat la 19.388, a anunțat președintele Recep Erdogan. Acesta a adăugat că sunt și 77.711 răniți.

De asemena, în Siria, numărul de morți identificați până în prezent este de 3.377. Astfel, bilanțul este acum de 22.765 de persoane în Turcia și Siria.

About the author