Un anticiclon loveşte România, se depune strat de zăpadă de 25 de cm, iar gerul afectează toată ţara. HARTA actualizată de ANM

Vremea se va răci accentuat, iar săptămâna viitoare temperaturile minime vor scădea sub -15 grade în unele nopți, mai ales în nordul și centrul țării, dar local și în celelalte regiuni.

În următoarele zile, un anticiclon se va extinde dinspre vest și va cuprinde cea mai mare parte a Europei. Acest maxim baric va determina pătrunderea unei mase de aer rece deasupra țării noastre și o scădere accentuată a temperaturilor.
În prima parte a săptămânii, vremea va fi rece în special în nordul și centrul țării. Acolo unde va exista un strat mai consistent de zăpadă, temperaturile vor scădea rapid sub pragul de ger în nopțile cu cer mai mult senin, anunţă ANM.

Vine urgia peste România. Ciclonul polar aduce zăpezi viscolite şi ger cumplit. Cod roşu, şoferii sunt sfătuiţi să lase maşinile acasă

Local, în zonele de vale și în depresiuni, se vor înregistra minime cuprinse, în general, între -11 și -16 grade Celsius, iar temporar chiar mai coborâte.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN

Fenomene vizate și zone afectate: viscol și ninsori moderate cantitativ la munte
Interval de valabilitate: 04 februarie, ora 11 – 05 februarie, ora 20

La munte va ninge moderat cantitativ, vântul va avea intensificări cu rafale, în general, de 50…70 km/h, iar la altitudini de peste 1800 m va depăși 80…90 km/h. Temporar va fi viscol și vizibilitate redusă. În Carpații Meridionali și Occidentali se va depune strat consistent de zăpadă, local de peste 20…25 cm.

Notă: În Carpații Meridionali și de Curbură vântul va continua să prezinte intensificări și în noaptea de duminică spre luni (5/6 februarie). De duminică (5 februarie) vremea va intra într-un proces de răcire și va deveni geroasă noaptea, cu precădere în regiunile intracarpatice.

Vine cel mai puternic val de ger din această iarnă. Temperaturile scad până la minus 20 de grade. Haos pe șoselele din țară din cauza ninsorii

COD PORTOCALIU

Fenomene vizate și zone afectate: viscol puternic în Carpații Meridionali la peste 1800 m altitudine
Interval de valabilitate: 04 februarie, ora 20 – 05 februarie, ora 20

La altitudini de peste 1800 m, în Carpații Meridionali, vor fi intervale cu viscol puternic (rafale de peste 90…100 km/h) și vizibilitate foarte redusă.

COD GALBEN

Fenomene vizate și zone afectate: intensificări ale vântului în Banat, Crișana și jumătatea de vest a Transilvaniei
Interval de valabilitate: 04 februarie, ora 11 – 05 februarie, ora 06

În zona vizată, vântul va avea intensificări cu viteze, în general, de 50…70 km/h, iar în vestul și sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade în care rafalele se vor asocia cu ninsori moderate cantitativ determinând apariția viscolului.

Notă: Temporar va ninge și vor fi intensificări ale vântului și în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse și la intensitate mai mică.

COD GALBEN

Zone afectate și fenomene vizate: jumătatea de sud a Moldovei, jumătatea de est a Munteniei și Dobrogea intensificări ale vântului, perioade cu viscol și transport de zăpadă;
Interval de valabilitate: 04 februarie, ora 20 – 05 februarie, ora 20

În jumătatea de sud a Moldovei, jumătatea de est a Munteniei și Dobrogea vor fi intensificări ale vântului, cu rafale, în general, de 50…70 km/h, astfel că zăpada va fi spulberată. Îndeosebi în noaptea de sâmbătă spre duminică (4/5 februarie) va ninge și vor fi perioade cu viscol și vizibilitate redusă.

COD PORTOCALIU

Zone afectate și fenomene vizate: pe litoral intensificări susținute ale vântului și viscol
Interval de valabilitate: 05 februarie, ora 02 – 05 februarie, ora 20

Pe litoral, temporar va ninge, iar vântul va avea intensificări susținute, cu viteze de 70…80 km/h, astfel că ninsoarea va fi viscolită, zăpada spulberată și vizibilitatea redusă, mai accentuate în zona județului Constanța.

Notă: Vântul va continua să prezinte intensificări și în noaptea de duminică spre luni (5/6 februarie).

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Cod roşu de avalanşă la munte

Risc mare de avalanşă, de 4 din 5, în munţii Făgăraş, Ţarcu-Godeanu şi Parâng-Şureanu. În Bucegi, riscul de avalanşă este însemnat, de 3 pe o scară de la 1 la 5

About the author