ULTIMA ORA! Anunț pentru angajații români: Dispare acest tip de pensie

Anul acesta este ultimul an in care angajații din țara noastră mai pot solicita pensia anticipata fără penalizări la suma de bani cuvenita. Din 2021 parlamentarii au luat decizia de a renunta la pensiile anticipate simple, asadar vor exista numai pensii anticipate partial.

Pensia anticipata simpla va disparea de anul acesta

2020 este ultimul an in care cetatenii romani mai pot depune actele pentru pensia anticipata simpla acordata in baza Legii nr. 263/2010. Din 2021 nu va mai exista pensia anticipata, ci doar pensia anticipata partial care are loc cu o diminuare a sumei de bani.

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii le permite atat femeilor, cat si barbatilor sa iasa mai devreme la pensie. In momentul de fata pensia anticipata simpla nu presupune penalizari la suma de bani.

Ce inseamna pensia anticipata partial

Pensia anticipata partial presupune ca femeile si barbatii se pot pensiona cu cel mult cinci ani inainte de implinirea varstei de pensionare. Potrivit Legii pensiilor persoanele care aleg pensionarea anticipata partial vor avea o diminuare a pensiei pentru fiecare luna de anticipare.

Asadar, pensia anticipata partial inseamna ca pensionarea are loc cu o diminuare a pensiei pana cand se transforma automat in pensie pentru limita de varsta. In acest punct va avea loc recalcularea automata a pensiei.

Ce inseamna pensia anticipata la femei.

Legislatia in vigoare prevede ca femeile care vor sa iasa la pensie trebuie sa aiba stagiul de cotizare de 35 de ani complet, precum si varsta de pensionare de 63 de ani.

Femeile pot iesi anticipat la pensie cu maxim 5 ani fata de varsta standard de pensionare daca au un stagiu de cotizare cu 8 ani mai mare decat stagiul de cotizare complet cerut de lege. In plus, reducerea varstei de pensionare anticipata nu se poate cumula cu o alta reducere din Legea Pensiilor.

Varsta standard de pensionare pentru femeile din Romania este de 61 de ani si 3 luni, in timp ce stagiul de cotizare complet este de 31 de ani si 3 luni.

Pana la sfarsitul lui 2020 aceste valori urmeaza sa creasca si vor ajunge la 61 de ani si 5 luni varsta de pensionare, respectiv 31 de ani si 5 luni stagiul de cotizare.

Spre exemplu, daca o femeie doreste sa se pensioneze anticipat anul acesta va trebui sa aiba un stagiu de cotizare de 39 de ani si 3 luni ((31 de ani si trei luni + cei opt ani ceruti prin lege).

Pensia anticipata nu va fi penalizata devenind automata anticipata pentru limita de varsta, fara cereri speciale la casa de pensie.

About the author