Turcia lovită de o furtună de zăpadă chiar în orașul Gaziantep devastat de cutremur

Turcia este lovită de o furtună de zăpadă chiar în orașul Gaziantep devastat de cutremur. Miile de persoane rănite care au rămas fără case și alte câteva mii care se află sub dărămături sunt greu încercate de o furtună de zapadă.

Salvatorii se luptă și cu vremea extrem de serveră din Gaziantep

Salvatorii care lucrează fară încetare să ajute victimele cutremurului din Gaziantep sunt greu încercați și de vremea extrem de serveră. Toți voluntarii care ajută la găsirea victimelor de sub dărămături sunt văzut cu haine extrem de groase și cu eșarfe pe fată.

Victimele cutremurului din 6 februarie sunt greu încercate și de furtuna de zăpadă „Barbara” care a lovit în această dimineața Grecia și se îndreaptă rapid și spre Turcia.

Sunt așteptate furtuni viscolite și temperaturi extrem de scăzute. Orașul Gaziantep se află într-o zona muntoasă ce favorizează temperaturile extrem de scăzute.

Sutele sau poate miile de supravietuitori care se află sunt dărămături vor trebui să îndure și zăpada care va cade viscolit și va scădea puternic temperatura în termometre.

Potrivit Aljazeera la câteva ore de la producerea cutremurului o moschee din apropiere și-a deschid porțile pentru a salva oamenii de la îngheț.

Salvatori fac imposibilul în Turcia, copiii din Gaziantep ținuți în brațe pentru a fi apărați de frig

Imagini absolut dramatice în Turcia. Pe lângă distrugerile create de cutremurul din 6 februarie 2023 ce a pus la pământ aproape tot orașul Gaziantep, locuitorii se mai confruntă și cu altă amenințare care riscă să urce drastic numărul de victime umane.

Temperaturile extrem de scăzute, furtuna de zapadă Barbara și vremea extrem de serveră face ca locuitorii să fie puși în pericol extrem de mare de vreme.

Aceeași furtună a traversat și Grecia și a făcut ca peste 3500 de mașini să fie blocate pe o autostradă.

Turcia a reacționat imediat ce meteorologii au emis alerta de vreme severă și a închis școlile. Jurnaliștii turci spun că decizia a venit și pentru ca toate autoritățile să se poată concentra la eforturile de salvare.

Președintele Turciei a declarat 7 zile de doliu

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a declarat pe Twitter că țara întră în 7 zile de doliu.

“A fost declarată o perioadă de doliu național de șapte zile. Drapelul nostru va fi arborat la jumătate de catarg până la apusul soarelui duminică, 12 februarie 2023, în toate reprezentanțele noastre naționale și străine“, a declarat Erdogan într-un tweet.

Celor aproape 1.500 de decese din Turcia li se adaugă cei 592 de morţi din Siria, un bilanţ de asemenea provizoriu. Astfel, numărul oficial al deceselor în momentul de faţă este de 2.090.

În Siria, un total de cel puțin 592 de persoane au murit, majoritatea în regiunile Alep, Hama, Latakia și Tartus, potrivit agenției de știri de stat siriane SANA, care a raportat și 1.089 de răniți.

În Turcia a fost distrus și un castel vechi de 2.200 de ani, din patrimoniul UNESCO.

Erdogan a revenit cu un bilanţ al cutremurlui şi a declarat că seismul a ucis peste 1.300 de oameni în Turcia și a distrus 2.818 clădiri. Salvatorii lucrează prin dărâmăturile clădirilor prăbușite pentru a localiza supraviețuitorii, în timp ce NATO, UE și 45 de țări au oferit ajutor în urma dezastrului.

Numeroase clădiri s-au prăbușit în întregime, imaginile fiind surprinse de localnici și postate pe rețelele sociale. Un astfel de videoclip arată momentul în care un bloc de 6 etaje se prăbușește și dărâmă inclusiv un stâlp de electricitate. Pe fundal se aud țipetele îngrozite ale oamenilor.

About the author