Șpaga la doctori, interzisă prin lege în România! Cine dă bani medicilor intră direct în pușcărie. Vezi despre ce este vorba!

Cunoscuta “atenţie” oferită medicului, atât de frecvent folosită în ţara noastră, este interzisă! Decizia a fost luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a intrat în vigoare, după publicarea sa în Monitorul Oficial

Astfel,orice suma de bani suplimentară primită de catre medici din partea pacientilor este considerată mită şi poate să il trimita pe medic direct după gratii!

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis că nicio persoană nu ar trebuie să vină cu vreo atenţie la medic, în urma unui caz în care un medic, acuzat că a luat şpagă, a arătat că mita primită este de fapt o donaţie, făcând trimitere la un articol de lege privind faptul că medicii pot primi donaţii.

Astfel, Curtrea Supremă a decis că este ilegal ca medicii să primească de la pacienţii plăţi suplimentare, donaţii sau alte mici atenţii, scrie Realitatea.net.

În plus, ICCJ a corelat luarea de mită cu darea de mită, aşadar pacienţii trebuie să fie atenţi pentru că şi ei pot avea dosare penale în urma micilor atenţii date medicilor.

Infracţiunea de luare de mită se pedepseşte cu până la 10 ani de închisoare.

ȘPAGA pentru doctor poate să devină DONAȚIE pentru spital

Parlamentarii vor să elimine practica plicului către medic. Banii pe care pacienții îi pun în halatul medicului s-ar putea muta în visteria spitalelor sub formă de donație.

Prin această inițiativă, parlamentarii vor să legifereze și să fiscalizeze veniturile suplimentare. Potrivit prevederilor, pacienții care vor să mulțumească doctorului pot dona banii unității spitalicești.

Dintr-o contradicție legislativă care spune că pacienții pot da plăți suplimentare medicilor sau spitalului, dar medicii nu le pot accepta pentru că sunt funcționari publici, a fost creat un proiect legislativ care să elimine aceste neclarități.

Așa își explică inițiatorii demersul. Altfel spus, prin noua lege, pacienții vor putea plăti în plus dacă vor. Banii nu-i vor da însă medicilor.

„Am eliminat această formulă neclară, sintagma „plăți suplimentare” și am lăsat doar „donații”, cum era și până acuma, doar donații care sa fie date numai spitalului, și nu medicului (…)

Abordarea de la care am plecat a fost următoarea: dacă omul este mulțumit de serviciile pe care le-a primit în spital, este normal ca el să doneze pentru ca acel spital să își îmbunătățească infrastructura”, a explicat deputatul USR Matei Dobrovie – inițiatorul proiectului, pentru Știrile TVR.

About the author