Sfatul gospodinelor: De ce e bine să pui o lingură de lemn pe oala cu mâncare + 1 rețetă bonus!

Trucurile gospodinelor. De ce e bine să pui o lingură de lemn pe oala cu mâncare

Câteva lucruri simple, dar foarte utile, îți pot ușura munca în bucătărie. Iată câteva trucuri de la cele mai pricepute gospodine. Evită ca mâncarea să dea în clocot și să curgă din oală, pe aragaz.

Pune o lingură de lemn deasupra vasului de gătit. Acest atât de simplu truc învățat de la cei mai în vârstă a salvat nenumarate aragazuri de la murdărit și, totodată, multe gospodine de la a le curăța, a mia oară. Așa că, de fiecare dată când fierbi ciorba / tocănița/cartofi / paste / fasole, etc., pune transversal o lingură de lemn deasupra, pentru a opri lichidul să mai dea pe afară.

Taie ceapa fără lacrimi. Înainte de a tăia ceapa, pune-o în suc de lămâie. Acesta va neutraliza sulful, care produce lacrimi.

Omletă pufoasă. Înainte de a bate ouăle pentru omletă, adaugă-le puțină apă minerală. Omleta se va face mai repede, va fi mai gustoasă și mai pufoasă.

Reîmprospătează pâinea veche. Dacă vrei ca pâinea de o zi sau două să redevina proaspătă, învelește- o în hârtie absorbantă umedă și încălzește-o 15 secunde la cuptorul cu microunde.

Cartofi prăjiți crocanți. Ține cartofii curățați și tăiați 2-3 minute în apă rece ca gheața, apoi usucă- i bine și pune-i la prăjit. Vor avea o crustă crocantă delicioasă.

Înlătură surplusul de sare. Dacă ți-a ieșit mâncarea prea sărată, adaugă o felie de cartof crud. Acesta va absorbi surplusul de sare.

Salată fragedă pentru mai mult timp. După ce ai cumpărat salata verde, învelește- o în ziar înainte de a o băga în cutia de legume, la rece. Astfel, umiditatea va fi absorbită și salata va ține mai mult.

 

Sursa: culinar.bzi.ro

 

Pentru că ești un/o cititor (cititoare) fidel(ă), îți oferim și rețeta de Prăjitura „Minunea” cu cremă de zahăr ars și pandișpan de ciocolată

Prăjitura aceasta este ca un „curcubeu pe cerul gurii”, atât de bună este!

Ingrediente:

* Pentru crema de zahăr ars

  • 800 ml lapte proaspăt nedegresat
  • 5 ouă mari sau 6 medii (în jur de 350 g cântărite cu coajă)
  • 180 g zahăr alb
  • 1 linguriță extract de vanilie, rom sau brandy (după preferință)
  • coajă răzuită de la o jumătate de portocală (preferabil netratată)
  • 4 linguri de zahăr pentru a carameliza forma

*Pentru pandișpanul de ciocolată

  • 1 ou mare
  • 100 ml lapte
  • 100 g zahăr
  • 100 ml ulei (eu am folosit de floarea-soarelui)
  • 100 g de făină albă
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 3 linguri cu vârf de cacao amară (30 g)

Avem nevoie de o formă de copt ce poate fi pusă și pe ochiul aragazului și în cuptor.

Cum se prepară prăjitura

Încălzim cuptorul la 180°C. Pregătim o tavă pentru coacerea la bain-marie la cuptor: luăm o tavă mai mare decât forma pentru prăjitură și punem în ea două degete (2 cm) de apă fierbinte.

Pentru a prepara crema de zahăr ars, vărsăm cele 4 linguri de zahăr în formă și punem pe aragaz pentru a se forma caramelul. Când zahărul se topește rotim forma pentru a distribui caramelul în mod uniform.

Punem ouăle și zaharul într-un vas încăpător, batem bine cu mixerul până când compoziția se umflă și se deschide la culoare (8-10 minute). Adăugăm esența de vanilie, jumătate de coajă de portocală rasă și laptele. Amestecăm pentru omogenizare. Compoziția pentru zahăr ars e gata.

Separat, preparăm pandișpanul de ciocolată. Batem bine oul cu zahărul. Adăugăm laptele, uleiul, cealaltă jumătate de coajă de portocală rasă, pudra de cacao cernută prin sită, făina și praful de copt amestecate și strecurate prin sită. Amestecăm bine (cu o spatulă sau o lingură de lemn) până se omogenizează compoziția. E gata și compoziția pentru pandișpanul de ciocolată.

Vărsăm în formă compoziția pentru zahăr ars. Vărsăm în mijlocul aceleiași forme și compoziția pentru pandișpan. Probabil o să vezi cum dispare la fund și o să ai senzația că s-a împrăștiat peste tot și ai ratat prăjitura. Nu te speria, în timpul coacerii cele două compoziții se separă singure în două straturi diferite.

Punem forma în tava deja pregătită cu 2 cm de apă fierbinte, dăm la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru circa 50 de minute. Când e gata, o scoatem din cuptor, o lăsăm să se răcească complet, apoi o punem într-un vas cu apă rece pe fund. O dăm la frigider pentru o noapte. A doua zi o răsturnăm pe platou și, în sfârșit, o putem savura.

Vei observa că prăjitura plutește într-un sos de caramel (format în timpul coacerii), sos delicios care însiropează blatul. Prăjitura se scoate din formă cu ușurință, trebuie doar să îndepărtezi cu o scobitoare marginile crustei. Dacă mai rămâne ceva din ea, prăjitura se poate păstra 2-3 zile la frigider.

 

 

sursa: kfetele.ro

About the author

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial