Schimbări importante la Evaluarea Naţională şi BAC 2021. Ce se întâmplă cu simulările

Pandemia a provocat schimbări importante în viețile noastre, iar mai multe domenii au fost afectate de-a lungul timpului din cauza acestei crize sanitare.

Educația a fost cea care a trecut prin cele mai grele modificări și, în legătură cu acest domeniu, continuă să fie adoptate tot felul de decizii. Cât despre examenele naționale, autoritățile au anunțat noile reglementări de care elevii trebuie să țină cont.

Simulările pentru elevii în carantină

În curând, au loc simulările pentru Evaluarea Națională și pentru examenul de Bacalaureat 2021. La aceste simulări, prezența nu este obligatorie, însă majoritatea elevilor vor să participe pentru a-și testa cunoștințele acumulate până în acest moment, având în vedere că nu mai este mult până la examenele oficiale.

Totuși, există posibilitatea ca unii elevi să nu poată participa la simulări din cauza faptului că localitățile din care provin sunt carantinate, cu o rată de incidență a infectării de peste 6%.

În acest context, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că simulările examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat din localitățile aflate în carantină vor putea fi reprogramate, conform unui calendar aprobat de inspectoratele școlare, dar nu mai târziu de 15 mai 2021.

Această decizie a fost adoptată pentru a nu exista diferențe între cei care vin din zone carantinate și cei din scenarii verzi sau galbene. Astfel, fiecare inspectorat va decide care este data la care să susțină simulările.

Ministrul Educației și-ar fi dorit ca toți elevii să poată merge la simulări, indiferent de zona din care provin, însă a fost nevoie de mai multe aprobări care nu au fost oferite.

„Nu trebuie să existe diferențe între cei care se află în localități carantinate, care au depășit pragul de 6 la mie rata de infectare și cei care se află în localități necarantinate scenariile verde, galben, roșu și care pot să susțină cu prezență fizică simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat.

În acest context, am completat de urgență ordinul de ministru care prevede organizarea acestor simulări în sensul în care vor putea fi posibile aceste simulări după ieșirea respectivei localități din carantină.

Pentru că ieșirea din carantină se va face succesiv, din păcate este ușor de înțeles că nu vor ieși toate localitățile în aceeași zi, în același timp, din carantină, repetarea simulării pentru Evaluarea Națională și pentru Bacalaureat se va face în mod descentralizat în funcție de organizarea fiecărui inspectorat județean.”, a declarat ministrul Sănătății, Sorin Cîmpeanu.

Cum se desfășoară simulările

Simulările se vor desfășura în condiții de maximă siguranță în ceea ce privește măsurile de prevenire a răspândirii virusului. Elevii vor fi așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică și să nu se amestece sub nicio formă cu cei din alte clase.

La Evaluarea Națională, timpul rezervat pentru rezolvarea subiectelor este de două ore la fiecare probă, în timp ce pentru elevii mai mari, este vorba de trei ore. Fiecare lucrare este evaluată de doi profesori evaluatori, iar rezultatele obținute, nu se contestă, nu se afișează și nu sunt făcute publice.

Calendar simulări 2021

Evaluarea Națională 2021 (pentru clasa a VIII-a):

29 martie 2021 Limba și literatura română – probă scrisă
30 martie 2021 Matematică – probă scrisă

31 martie 2021 Limba și literatura maternă – probă scrisă
16 aprilie 2021 Afișarea rezultatelor

BAC 2021 (pentru clasele a XII-a și a XIII-a):

22 martie 2021 Limba și literatura română
23 martie 2021 Examenul obligatoriu al profilului: Matematică sau Istorie
24 martie 2021 Proba la alegere a profilului și specializării

25 martie 2021 Limba și literatura maternă
31 martie 2021 Afișarea rezultatelor

About the author

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial