Raed Arafat, avertisment pentru români! Șeful DSU ne pregătește pentru pana de curent

Se vorbește tot mai mult despre o eventuală până de curent, care ar putea lovi la nivelul întregii țări sau la nivel mondial. Autoritățile încep deja să ia măsuri în acest sens și explică ce avem de făcut.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a făcut un avertisment important.

Ce conține trusa în caz de până de curent
Raed Arafat spune că România s-ar putea confrunta cu pene masive de curent în această iarnă. Șeful DSU spune că fiecare gospodărie ar trebui să fie pregătită pentru ce este mai rău și să își ia din timp măsuri preventive, să își asigure strictul necesar.

“Trebuie să fim pregătiţi, indiferent că avem sau nu război lângă noi, pentru că un motiv de întrerupere a curentului, nu neapărat pe o ţară întreagă, dar pe unele zone, pe o durată mai îndelungată îl reprezintă furtunile şi condiţiile meteo extreme.

Am trecut prin această situaţie la sfârşitul lui 2017, începutul lui 2018, în vestul ţării şi în sudul ţării şi a trebuit să asigurăm generatoare pe o durată mai lungă,“, spune Arafat.

În caz că vom rămâne fără curent pe o perioadă nedeterminată de timp, Arafat spune că trebuie să fim pregătiți și să avem o trusă de urgență bine pusă la punct.

Aceasta ar trebui să fie utilă pentru 72 de ore și să conțină o sursă de iluminat, tip lanternă, să aibă rezerve de hrană neperisabilă, minim 2 litri de apă de persoană/zi, pentru cel puţin trei zile, cât şi o rezervă de medicamente pentru persoanele cu probleme cronice.

Pregătiri intense pentru spitale

Raed Arafat a subliniat faptul că trebuie oferită o atenție specială spitalelor, unde nu poate fi admisă oprirea curentului nicio clipă. Astfel, o comisie a fost trimisă la unitățile medicale pentru a verifica dacă spitalele şi alte instituţii au sau nu generatoare.

“Spitalele ne interesează în primul rând pentru că acolo impactul, dacă spitalul nu e pregătit, dacă generatorul nu merge, impactul este imediat pe pacienţii din spital”, a mai spus Raed Arafat.

Totuşi, şeful DSU a arătat că şi alte entităţi, precum benzinăriile, trebuie să fie pregătite corespunzător pentru a face faţă unei întreruperi a alimentării cu energie.

About the author