Preotul din Vâlcea care îngrijeşte zeci de copii şi de bătrâni abandonaţi: „Biserica trebuie să coboare în stradă“

Un preot din Vâlcea se încăpăţânează să depăşească statutul de păstor de suflete şi să le ofere sprijin nevoiaşilor în fiecare moment chinuitor din viaţa lor. De peste 20 de ani, părintele Petre Veţeleanu se îngrijeşte de copiii sărmani şi de bătrânii abandonaţi de familie.

Petre Veţeleanu nu mai este de foarte mult timp doar duhovnicul care propovăduieşte învăţăturile Sfintei Evanghelii, ci omul care a coborât în mijlocul nevoiaşilor, în ciuda vicisitutidinilor şi a propriei suferinţe.

În anii 2000, preotul vâlcean a avut ocazia să cunoască degradarea umană, în toate formele ei, pe străzile din Italia, unde sute de conaţionali au ajuns cerşetori, iar româncele au căzut victime ale reţelelor de proxeneţi.

Împreună cu membrii uneia dintre cele mai mari asociaţii pentru apărarea drepturilor străinilor din Italia, Petre Veţeleanu a luat la pas străzile din suburbiile rău famate de lângă Milano pentru a le fi ajutor unor oameni care au sperat că vor scăpa de sărăcie, dar au ajuns sclavi.

„Am lucrat foarte mult în stradă cu cu membrii NAGA, una dintre cele mai mari organizaţii pentru prevenirea traficului de fiinţe umane, atât în Italia, cât şi în România. Unul dintre primele mele proiecte sociale a avut ca scop prevenirea traficului de persoane. În 2003, am ajuns să descopăr adevărate filiere de proxeneţi; mafia albaneză lua tinere din România şi le vindea în Serbia, la un târg.

De aici, româncele ajungeau pe străzile din alte ţări europene. Am reuşit să luăm foarte multe fete din stradă, să le salvăm şi să le ducem într-un adăpost din Magenta. Acolo au stat o perioadă, au trecut printr-o consiliere psihologică, iar apoi s-au reîntors în ţară.

Din datele pe care le aveam eu, în Italia existau în urmă cu câţiva ani între 3.000 şi 5.000 de românce care se prostituau în stradă“, povesteşte preotul Petre Veţeleanu.

După mai bine de 20 de ani de la această experienţă, situaţia nu s-a schimbat prea mult, România fiind în continuare ţara de provenienţă a celor mai mulţi milogi care întind mâna pe străzile din capitalele europene.

„Fostul spaţiu comunist nu s-a desfăşurat doar în România sau în jurul României. În acest spaţiu au fost incluse multe alte ţări, dar cerşetori din Bulgaria sau Serbia sunt foarte puţini pe străzile din ţările europene dezvoltate.

Majoritatea cerşetorilor din Europa sunt copii români; s-au format adevărate reţele, tot traficul de fiinţe umane se desfăşoară prin România. Multe fete de pe marginea drumurilor din Spania, Italia, pe care noi le hulim, sunt plecate din România, dar nimeni nu le-a întrebat vreodată cum au ajuns pe străzi. La rândul lor, cerşetorii ascund adevărate traume.“,  mai spune Petre Veţeleanu.

About the author