Postul intermitent poate controla diabetul de tip 2. Ce spune noul studiu

Într-un studiu recent publicat în JAMA Network Open, cercetătorii au descoperit că persoanele cu diabet de tip 2 care au practicat postul intermitent au pierdut mai mult în greutate și au reușit să își controleze nivelul zahărului din sânge mai bine decât cei care au redus aportul zilnic de calorii. Această abordare, cunoscută și sub numele de „time-restricted eating”, se bazează pe o fereastră de alimentație de opt ore pe zi și pare să fie o metodă eficientă și ușor de accesat pentru persoanele cu această condiție.

Mai mult decât reducerea caloriilor: Postul intermitent și controlul diabetului de tip 2

Studiul, condus pe o grupă de 75 de participanți, a arătat că cei care au practicat postul intermitent au pierdut în medie 4.3% din greutatea lor în timpul celor șase luni de studiu. Aceasta a fost o valoare puțin mai mare decât pierderea înregistrată în cazul participanților care au restricționat perioada de alimentație la opt ore. În comparație, cei care au redus aportul zilnic de calorii cu o pătrime au pierdut aproximativ 1.75% din greutatea lor, conform Healthline.

Un aspect semnificativ al acestui studiu a fost îmbunătățirea nivelurilor de zahăr din sânge ale participanților. Nivelul mediu al hemoglobinei A1C (HbA1c) a scăzut cu aproximativ 0.7 puncte procentuale în ambele grupuri care au urmat dietele, începând de la un nivel mediu de aproximativ 8. Această reducere este semnificativă și ar putea duce la controlul mai bun al zahărului din sânge pe termen lung, ajutând astfel la gestionarea diabetului de tip 2.

De ce funcționează postul intermitent?

Potrivit autoarei studiului, Krista Varady, PhD, profesor de nutriție la Universitatea din Illinois Chicago, postul intermitent oferă o fereastră de alimentație între orele 12:00 și 20:00. Aceasta permite participanților să mănânce în timpul orelor de cină, ceea ce face această abordare mai ușor de urmat și mai compatibilă cu programul zilnic obișnuit.

De asemenea, participanții au avut întâlniri regulate cu un dietetician, ceea ce a fost crucial pentru menținerea studiului pe drumul cel bun. Acest aspect a ajutat la menținerea conformității și a oferit suportul necesar pentru ca oamenii să continue această practică pe termen lung.

Rezultatele sugerează că sprijinul profesionist este esențial în adoptarea și menținerea postului intermitent. Cei care au beneficiat de întâlniri regulate cu un dietetician au avut o rată mai mare de reușită. Jessica Barth-Nesbitt, un dietetician înregistrat și director regional de nutriție, subliniază importanța consultării unui dietetician înainte de a încerca postul intermitent pentru a evita comportamentele alimentare dezordonate și pentru a îmbunătăți calitatea dietei.

Studiul recent aruncă o lumină nouă asupra modalităților de control al diabetului de tip 2. Postul intermitent se dovedește a fi o metodă promițătoare nu numai pentru pierderea în greutate, ci și pentru gestionarea glicemiei pe termen lung. Cu toate acestea, este esențial să existe sprijin profesional în această călătorie pentru a asigura succesul și pentru a evita posibilele complicații legate de comportamentele alimentare. Prin consultarea unui dietetician și prin abordarea acestei practici cu atenție și cunoștință, persoanele cu diabet de tip 2 pot găsi în postul intermitent o metodă eficientă și sustenabilă pentru gestionarea condiției lor de sănătate.

About the author

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial