Postul Crăciunului 2023. Tradiții și obiceiuri ce trebuiesc respectate

Perioada crucială a Postului Crăciunului 2023 începe în luna noiembrie și se întinde pe o durată de 40 de zile, până la sărbătoarea Nașterii Domnului.

Această perioadă adânc înrădăcinată în tradiții și semnificații religioase presupune rugăciuni și respectarea regulilor stabilite de Biserică, inclusiv evitarea consumului de carne, lactate și ouă.

Durând șase săptămâni, Postul Crăciunului își începe cursul odată cu ziua de lăsatul secului, care în 2023 este marți, 14 noiembrie.

Începând de miercuri, 15 noiembrie, și continuând până în ziua de 24 decembrie, acest post reprezintă un moment de pregătire spirituală pentru credincioși înaintea celebrării Nașterii lui Iisus Hristos.

Semnificația religioasă a Postului Nașterii Domnului se reflectă în intenția Bisericii de a pregăti sufletele credincioșilor pentru marea sărbătoare a Nașterii lui Iisus Hristos.

Acest post aduce aminte de părinții și drepții din Vechiul Testament, care au petrecut perioade îndelungate în post și rugăciune, așteptând venirea Mesia.

Ca vechime, cele dintâi menţiuni despre acest post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi episcopul Leon cel Mare al Romei.

La început, creştinii nu posteau toţi în acelaşi fel şi acelaşi număr de zile. Unii posteau şapte zile, alţii şase săptămâni.

Postul de 40 de zile

Sinodul local din Constantinopol din anul 1166 a uniformizat durata acestui post, hotărând ca toţi creştinii să postească 40 de zile, cu începere de la 15 noiembrie.

Prin lungimea şi durata lui, acest post ne aminteşte de postul de 40 de zile al lui Moise de pe Muntele Sinai, când prorocul aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră.

Asemenea şi creştinii, postind 40 de zile, îşi curăţă sufletele şi trupurile şi se învrednicesc pentru a primi Cuvântul lui Dumnezeu, Cuvântul cel Viu, nu scris cu litere, ci întrupat şi născut din Sfânta Fecioară.

Întrucât acest post închipuie timpul Vechiului Testament, cântările liturgice rânduite se caracterizează prin numeroase profeţii mesianice şi cuvinte despre împlinirea făgăduinţei Răscumpărătorului.

Postul Crăciunului 2023: al doilea ca importanță pe parcursul anului

Postul Naşterii Domnului este unul dintre cele patru posturi de mai multe zile din timpul anului bisericesc.

În perioada Postului Naşterii Domnului este dezlegare la peşte în fiecare sâmbătă şi duminică până la 20 decembrie (pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul). De asemenea, este dezlegare la pește, ulei și vin şi la fiecare sfânt cu priveghere, prăznuit în această perioadă. Mai este și la praznicul împărătesc al Intrării în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie), în orice zi ar cădea.

Între sfinţii ale căror sărbători sunt anul acesta prilej de dezlegare la peşte, în cursul săptămânii, se află: Sfântul Apostol Andrei (30 noiembrie), Sfânta Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş (7 decembrie) şi Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul (18 decembrie).

În perioada 20-24 decembrie, postul va deveni mai aspru.

Ultima zi a Postului Naşterii Domnului (24 decembrie), numită Ajunul Crăciunului, este zi de post mai aspru decât celelalte zile.

Se ajunează până după-amiază.

Atunci se obişnuieşte să se mănânce, în unele părţi, grâu fiert amestecat cu fructe şi miere, în amintirea postului lui Daniel şi a celor trei tineri din Babilon.

În alte zone, se ajunează în această zi până la răsăritul luceafărului de seară, care ne aduce aminte de steaua ce a vestit magilor Naşterea Domnului, potrivit sursei citate.

Postul Crăciunului 2023: zilele cu dezlegare la pește

Din punct de vedere al alimentației, este un post mai ușor față de cel al Paștelui. Cuprinde multe dezlegări la peste, ulei și vin.

Potrivit Calendar Ortodox 2023, în Postul Crăciunului 2023, din cele 40 de zile de post, 17 sunt zile cu dezlegare la pește.

About the author

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial