Papa Benedict al XVI-lea a murit la vârsta de 95 de ani

Fostul Papă Benedict al XVI-lea a murit în această dimineață la vârsta de 95 de ani. Iată detalii și ce se știa despre acesta, în ce stare era în ultima vreme.

Biroul de presă de la Vatican a anunțat că fostul papă a murit sâmbătă dimineața la ora 9:34, la reședința sa de la Mănăstirea Mater Ecclesiae, unde a locuit după ce a demisionat în 2013

“Cu tristețe vă informăm că Papa emerit Benedict XVI-lea, a încetat din viață astăzi, la ora 9:34, în Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican.
Informații suplimentare vor urma cât mai curând posibil.”, informează Vaticanul.

Fostul Papă Benedict al XVI-lea a murit în această dimineață, în ultima zi din 2022, la vârsta de 95 de ani. Starea de sănătate a fostului papă era gravă și în ultima vreme era tot timpul asistat de medici, monitorizându-l în permanență.

Potrivit informațiilor transmise de Vatican, starea de sănătate a Papei Emerit, așa cum a fost numit Benedict al XVI-lea după ce a demisionat, a suferit o „înrăutățire în ultimele ore” din cauza vârstei.

Papa Francisc, care l-a înlocuit în fruntea Bisericii Catolice pe Benedict al XVI-lea, le ceruse credincioșilor să se roage pentru el la finalul audienței sale generale de miercuri dimineață.

Biserica Catolică are protocoale stricte pentru moartea unui papă, dar nu este clar dacă aceleași protocoale se vor aplica și în cazul unui Papă care a demisionat din funcție, scrie BBC.

Cardinalul german Joseph Ratzinger a fost ales papă în aprilie 2005 și a ales atunci să se numească Benedict. Când a demisionat în 2013, invocând bătrânețea, a devenit primul papă în 600 de ani care a renunțat la această funcție.

„Nu am mai avut până acum o astfel de situație în care un papă în viață va ajuta la îngroparea unui papă care a murit”, a spus istoricul catolic John McGreevy, a relatat BBC.

Acum, după moartea lui Benedict, Vaticanul va trebui să elaboreze, cel puțin parțial, noi ceremoniale. Acestea ar putea fi un model pentru alți papi care aleg să demisioneze în loc să domnească pe viață, inclusiv pentru Papa Francisc însuși într-o zi, spun surse de la Vaticanul, potrivit Hotnews.ro.

Miercuri, Papa Francisc a anunţat că predecesorul său este „grav bolnav” şi că se roagă pentru cel care a renunţat în 2013 la pontificat din motive de sănătate, luând întreaga lume prin surprindere.

Papa Francisc l-a vizitat miercuri pe Benedict al XVI-lea, care se deplasa în scaun cu rotile, dar continua să primească vizitatori.

About the author