FOTO. Mitică Popescu, înmormântat cu onoruri militare lângă fosta lui soție, Leopoldina Bălănuță. Marele actor condus pe ultimul drum

Momente triste pentru lumea teatrului și a filmului românesc – Mitică Popescu a fost înmormântat azi, cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu din Capitală. Slujba de înmormântare a avut loc azi, 6 ianuarie, iar toți cei care l-au iubit și apreciat pe reputatul actor au venit să-și prezinte omagiile.

Mitică Popescu a fost înmormântat, azi, cu onoruri militare, marele actor fiind condus pe ultimul drum de familie, dar și de colegi de breaslă și de cei care l-au apreciat. Joi seară, sicriul a fost mutat în capela cimitirului, după ce a fost depus ieri, pe parcursul întregii zi, în foaierul Teatrului Mic. Sute de oameni i-au adus ultimul omagiu și s-au rugat pentru odihna veșnică a marelui actor.

Azi, acesta a fost condus pe ultimul drum de toți cei care l-au iubit. Marele actor a încetat din viață pe data de 3 ianuarie 2023, lăsând în urma sa multă durere. Mitică Popescu a fost decorat cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler „pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului românesc, cu prilejul împlinirii unui veac şi jumătate de existenţă a Teatrului Naţional din Bucureşti”, așadar regretatul actor va avea parte de funeralii cu onoruri militare.

Slujba de înmormântare a început la ora 15. La înmormântare au sute de persoane, dar și mulți suporteri rapidiști, cu fularele Rapidului, Mitică Popescu fiind cunoscut ca fan al Rapidului. De altfel, regretatul actor a fost înmormântat cu pălăria și fularul cu însemnele Rapidului, care a fost echipa sa de suflet. Peste 100 de oameni l-au condus pe ultimul drum pe marele actor. Unul dintre cele mai emoționante momente a fost cel în care, sicriul marelui actor, acoperit cu drapelul tricolor, a fost purtat pe brațe de militari, spre locul de veci.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al actorului Mitică Popescu a fost scos din biserică în aplauzele sutelor de persoane prezente, și s-a îndreptat spre locul de veci. Printre cei veniți să-i aducă ultimul omagiu actorului s-au numărat Magda Catone, Marian Râlea și Florin Zamfirescu.

Mitică Popescu a fost înmormântat cu onoruri militare

După o viață închinată teatrului și filmului, Mitică Popescu a fost condus azi pe ultimul drum de familie și cei care l-au prețuit. Marele actor a fost înmormântat la Cimitirul Bellu, pe Aleea Artiștilor, cu onoruri militare, unde urmează să-și doarmă somnul de veci alături de Leopoldina Bălănuță, cea care i-a fost parteneră de viață timp de peste două decenii. Actorul, care și-a petrecut aproape întreaga viață pe scenă, a primit azi aplauzele publicului pentru ultima oară.

Un omagiu emoționant i-a adus marelui actor și Simona Mihaescu, care i-a fost nu doar colegă de scenă, ci și studentă.

Eu am avut șansa să fiu în teatru și să joc alături de domnul Mitică Popescu în foarte multe spectacole și pentru un tânăr actor să fie alături de profesorul său și de un monstru sacru al filmului, al teatrului era de neînchipuit. Ne uitam la ei ca la niște sfinți, la toți marii actori. (…)

Repetițiile aveau loc într-o foarte mare rigoare și o punctualitate desăvârșită. Ținea foarte mult la asta domnul Mitică Popescu, dar era și foarte bun și blând, și foarte atent. De exemplu, dacă ceva nu funcționa la tine venea imediat și te trecea într-un colț și-ți spunea „Uite, aici cred că te-ar ajuta dacă ai face un anumit lucru”.

Și asta a însemnat foarte mult pentru noi, o școală. Chiar am încercat să învățăm de la profesorii noștri, de la actorii mari cu care am avut șansa să fim pe scenă și a fost un schimb destul de firesc între generații. Ultima oară am vorbit cu el de Sf. Dumitru, când a fost ziua dumnealui și am avut și bucuria să vină să mă vadă într-un spectacol„, a rememorat actrița.

Marele actor a făcut pușcărie în comunism

Cei care au venit să-i prezinte ultimele omagii au rememorat momentele dificile din viața actorului, printre care și cel în care actorul a fost arestat și a făcut pușcărie pentru că nu a vrut să-și toarne prietenii care voiau să fugă în SUA.

„Referitor la arestarea lui. La numărul 15 stătea unul Fane Mână Mică și s-au adunat toți colegii acolo, ca să meargă în America. Ceilalți s-au dus la Ambasada americană, de unde au fost arestați. El a întârzia și nu s-a mai dus cu ei. Pentru asta i-a dat mai puțini ani. Dar nu el i-a trădat, i-a trădat un alt coleg, unul Gonciu, care stătea în apărătorii Patriei, și a fost și el arestat, că a făcut o zvastică pe geamul de la tramvai, că era înghețat, și i-au dat și lui 15 ani. (…) A dus-o foarte greu în ultimii ani. Viața lui ar fi fost mult mai dulce dacă ar i avut copii. Nu s-a recăsătorit niciodată, a stat văduv 24 de ani. De ce? N-are niciun rost, spunea”, a dezvăluit un prieten bun de-al actorului înainte de înmormântare.

Mitică Popescu a stat în închisoare între februarie 1959 și noiembrie 1961, după ce a fost condamnat de regimul comunist pentru că nu și-a turnat prietenii care voiau să fugă în SUA.

400 de fani ai Rapidului, prezenți la căpătâiul marelui actor

Actorul Mitică Popescu s-a afirmat la Teatrul Mic din București de-a lungul anilor. În semn de omagiu și respect pentru ceea ce a însemnat el, trupul său neînsuflețit a fost depus chiar în foaierul teatrului Joi, 5 ianuarie, iar toți cei care au dorit să-i aducă un ultim omagiu au fost acolo. Pe lângă colegi de breaslă și admiratori, la căpătâiul marelui actor au fost prezenți o mulțime de fani ai Rapidului.

Un mare suporter al echipei Rapid, Mitică Popescu a fost omagiat de către fanii giuleștenii, care au fost nu mai puțini de 400 la capela Cimitirului Bellu din Capitală, însoțiți de liderul lor, Liviu Ungureanu, zis și „Bocciu’.

„E o zi tristă pentru toți rapidiștii. Noi, suporterii giuleșteni, vom fi alătrui de marele actor și marele rapidist Mitică Popescu. A fost toată viață cu sufletul alături de Rapid. Vom fi alături de el pe ultimul drum. Dumnezeu să-l ierte’, a declarat Liviu Ungurean, pentru ProSport.

Mitică Popescu a fost înmormântat azi, cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu din Capitală.

About the author