„Matei, o să te faci bine! Uite câţi oameni îți sunt îngeri”. Adolescentul bolnav de cancer pleacă către spitalul de copii din Roma. Lui, România nu i-a dat nicio șansă

Mama lui Matei, băiatul bolnav de cancer, impresionată de bunul și binele din oameni. „Mă iartă că plâng acum, dar nu m-a pregătit nimeni pentru ceea ce simt azi!”, spune ea cu ochii în lacrimi.

Până acum două luni, viața lui Matei, un adolescent de doar 15 ani, era una ca a oricărui copil de vârsta sa. Iubit de familie și prieteni, îndrăgit de profesori, premiant la școală și sportiv de performanță. Un diagnostic nemilos i-a sfărâmat copilului șansa de a mai putea visa. Niște banale dureri de cap s-au dovedit a fi ceea ce niciun părinte nu își dorește să audă din gura unui medic, atunci când vine vorba de propriul său copil: tumoră cerebrală.

Ana Maria, mama lui Matei, ne povestește că băiatul a început să acuze dureri de cap, undeva prin septembrie. „Îi mai dădeam câte un analgezic, fiind convinsă că este de la oboseală totul. Matei face fotbal de performanță de la 6 ani, este premiat, elev în clasa a IX-a la Colegiul Național „Al.I. Cuza” din Ploiești. E un copil muncitor și, de mic, a vrut să dea tot ce e mai bun din el. Văzând că durerile nu trec, am început să îi facem investigații. Analizele de sânge îi ieșeau mereu bune.

„Matei, o sa te faci bine! Uite câți oameni îți sunt îngeri. Tot ce am vrut și vreau, ca mamă, e să te simți în siguranță, să nu cunoști boala, să nu ai habar de grijile oamenilor mari. Să te bucuri de copilărie, apoi de tinerețe și de familia ta. Mă iartă că plâng acum, dar nu m-a pregătit nimeni pentru ceea ce simt azi. Nu am avut timp să mă obișnuiesc cu ideea. Dar va ieși soarele, Matei! Știu că va ieși!” Cam asta simte o mamă. Ana Maria pe numele ei. O mamă al cărei copil, Matei, un puști blond cu ochi ca cerul, se luptă, la doar 15 ani, cu nemilosul cancer.

De la puștiul mereu cu zâmbetul în privire, premiant și sportiv de performanță, Matei s-a transformat într-un copil speriat, care face terapie la psiholog.

În doar două luni, universul adolescentului frumos, bun, cuminte și sensibil, s-a făcut cioburi. De la puștiul mereu cu zâmbetul în privire, premiant și sportiv de performanță, Matei s-a transformat într-un copil speriat, care face terapie la psiholog. Un copil care, zilnic, își întreabă părinții „ce șanse are să se facă mare”, „ce șanse are să le fie alături până la bătrânețe și să apuce să-și îndeplinească și el visurile”.

Veri în care să mănânce înghețată și să joace fotbal cu prietenii. Vrea și ierni. Tot la fel de multe. Cu muntele prieten și gașca cu care să facă trăsnăi. Vrea tot ceea ce un copil normal are. Dar pentru asta îi trebuie sănătate. Dincolo de iubirea enormă cu care este înconjurat.

Până săptămâna trecută, părinții adolescentului, elev la Colegiul Național „AL.I.Cuza” din Ploiești, în clasa a IX-a, nu aveau nici soluții și nici răspunsuri. Dorințele băiatului lor atârnau de o speranță. Aceea că vor strânge suficienți bani pentru a face să dispară tumora cerebrală ce le poate ucide copilul.

Terapia cu protoni este singura care îl poate salva pe băiat. Ca o minune, în doar trei zile, solidaritatea oamenilor, ca în multe alte dăți, și-a arătat, din nou, fața ei frumoasă. S-au strâns bani pentru a porni la un drum greu. E doar începutul…

Doar datorită vouă, oamenilor cu suflet mare, Matei pleacă spre un spital de copii din Roma
Acolo va începe tratamentul. Nu se știe cât va dura, dar familia e pregătită să „dea timpului timp”.

Acolo, la o clinică din capitala Italiei, medicii îl așteaptă pe prahovean. Nu îi garantează nimic, dar nici nu îi retează aripile. Vor face tot ce ține de ei pentru ca Matei să revină acasă sănătos. Că va fi peste o lună, peste 9 sau peste un an.

Cu banii care s-au strâns în acest trei zile, părinții, editori video la TVR, pleacă la drum alături de copilul lor. Nu știu cum va fi acel drum, dar își pun speranțele în Dumnezeu, în medici și în oamenii frumoși, care au contribuit la ceea ce ei numesc „speranță”.

Mama lui Matei, deși o femeie extrem de puternică, în continuare plânge. Își cere scuze pentru asta. Nici ea nu știe de ce
De acum, parcă nu mai privesc viața ca pe o sentință. Mama lui Matei, deși o femeie extrem de puternică, în continuare plânge. Își cere scuze pentru asta. Nici ea nu știe de ce. Îmi spune că știe că nu are voie să fie slabă. Că își va înăbuși lacrimile și durerea și va lupta până în pânzele albe pentru copilul ei. Că va crede în EL și în oameni până când băiatul ei va fi din nou bine. „Și va fi ,îmi zice. Trebuie. Nu se poate altfel. E doar încercare urâtă a vieții, din care vom ieși învingători”, spune Ana Maria pentru Observatorul de Prahova.

Dacă în doar trei zile, oamenii au făcut minuni și au adus mai devreme sărbătoarea Crăciunului în sufletul lui Matei și al părinților lui, aceeași oameni, cu siguranță, îi vor fi alături și pe mai departe.

Fiindcă încă este nevoie de ei. Mare nevoie. E-un drum lung, dar unul presărat cu speranță și șansa că, într-o zi, Matei va zâmbi din nou. Și va trăi la fel de frumos, așa cum a făcut-o până acum doi luni, atunci când i s-a pus cumplitul diagnostic.

Părinții lui Matei sunt disperați. Ambii lucrează la TVR, ca editori imagine, iar posibilitățile financiare nu le permit să achite spitalizarea și tratamentul de lungă durată, care poate ajunge la câteva zeci de mii de euro, în funcție de schema pe care o vor stabili medicii străini.

„E singura șansă la viață a lui Matei. Cu cât mai repede ajungem în străinătate, cu atât mai bine. Fizic, acum el e mai bine, dar psihic e dărâmat. Face consiliere psihologică pentru a-i fi ridicat moralul. Are momente când spune că le nu vrea să plece, vrea să stea aici cu colegii și prietenii lui. În alte momente mă întreabă: mama, dar cât vom sta acolo? O să mă fac bine? NU știu ce să îi răspund. Lupt, luptăm cu toate armele pentru copilul nostru. Îl încurajăm, îi spunem că totul va fi bine, că el va redeveni același copil fericit și sănătos, așa cum era până la începutul lui noiembrie”, a mai spus mama adolescentului, de fel din Boldești Scăieni.

Cei care vor să îl sprijine în continuare pe băiat, pot face donații în următoarele conturi:

Titular cont: Ana Maria Caravia Moroianu

Cont LEI: RO57RZBR0000060024143443

Cont EURO: RO04RZBR0000060024143912 sau sponsorizarematei@gmail.com/ 0730.103.772 ( numărul de telefon al mamei lui Matei)

About the author