Mărturia dureroasă a unei supraviețuitoare: ”4 ani de la Colectiv, dar noi – noi toți – continuăm să ardem”

Alexandra Furnea, unul din supraviețuitorii tragediei de la Colectiv, retrăiește cu durere și teamă momentele din noaptea de 30 octombrie 2015, care avea să-i schimbe dramatic viața, pentru totdeauna. Într-o postare emoționantă pe Facebook, Alexandra povestește cum decurge una din nenumăratele ședințe de terapie recuperatorie. Și, la 4 ani de la Colectiv, Alexandra concluzionează, amar: ”Noi toți continuăm să ardem”.

”Medicii din România coseau piele sănătoasă peste răni devorate de bacterii și, de fiecare dată, încercau să elimine carnea bolnavă săpând tot mai adânc, pentru a ajunge la țesut curat. Dar orice ar fi făcut, noi tot murdari rămâneam, pentru că ei lucrau cu instrumente murdare, în săli murdare, cu suflete, deseori, la fel de întinate”, scrie Alexandra în postarea ei.

Supraviețuitoarea de la Colectiv va urma toată viața tratamente complicate și dureroase pentru recuperare. Tratamente care trebuie să repare nu doar ce a distrus focul, ci și corupția.

La 4 ani de la incendiul din Colectiv, chirurgul german nu repară doar ceea ce a stricat focul, ci și ceea ce a distrus corupția. Va trebui să facă asta cât timp trăiesc – cât timp trăim.

Alexandra povestește și cum decurge o astfel de ședință. Pentru a uita de durere, în timpul procedurilor cântă alături de doctor.

”Câteodată cântăm, eu și doctorul A, până când e totul gata. Alteori înjurăm în glumă. De obicei, medicul se străduiește să mă facă să râd povestindu-mi lucruri haioase care alungă cea mai urâtă stihie a durerii – teama”, spune supraviețuitoarea.

Alexandra e conștientă că, atâta timp cât românii nu au învățat nimic după Colectiv, e posibil oricând să retrăiască acel iad.

”Deși știu că mă mint, îmi spun că nu voi mai trece niciodată prin ceva atât de cumplit ca accidentul și ca iadul din spital.

Dar sunt conștientă că atâta timp cât România nu învață nimic din Colectiv, sunt șanse să mai ajung pe mâna lor”, scrie tânăra.

Alexandra Furnea: ”Minciunile au permis mizeriei să se ascundă”

Alexandra crede că în noaptea de 30 octombrie 2015 ”s-a concentrat tot răul zecilor de ani de când țara noastră este la rândul ei un trup în suferință, care arde”.

”4 ani, îmi șoptesc, în timp ce trupul meu îmi cere liniște. 4 ani, îmi spun, în timp ce număr în gând operațiile și mă opresc când ajung la 24”, mai spune tânăra supraviețuitoare.

La 4 ani de la Colectiv, România a ratat o șansă la schimbare, crede Alexandra. Pentru că ”minciunile au permis mizeriei să se ascundă”, în timp ce, în sala de judecată, ”adevărului i se pune palma peste gură”.

”4 ani de la Colectiv, dar noi – noi toți – continuăm să ardem”, este concluzia durearoasă a Alexandrei.

 

About the author

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial