Legea care interzice mașinile diesel și pe benzină în Europa a intrat în vigoare. Data limită până la care mai pot circula

Vești proaste pentru șoferii din Europa. Legea care interzice mașinile diesel și pe benzină a intrat în vigoare, astfel că va exista o dată limită până la care vor mai pot circula pe drumurile publice. Noile obiective de reducere a emisiilor de CO2 fac parte din pachetul „Pregătiți pentru 55”. De când se va aplica măsura.

Mașinile pe benzină și diesel, interzise în toată Europa

Parlamentul European a aprobat în mod oficial o lege care interzice vânzarea de mașini noi pe benzină și diesel în Uniunea Europeană începând cu 2035, într-o măsură menită să accelereze tranziția către vehiculele electrice.

Noua legislație, care face parte dintr-un efort mai amplu al UE de combatere a schimbărilor climatice, prevede că, până în 2035, producătorii de automobile trebuie să realizeze o reducere de 100% a emisiilor de dioxid de carbon provenite de la mașinile noi vândute, ceea ce înseamnă că niciun vehicul nou alimentat cu combustibili fosili nu va putea fi vândut în blocul celor 27 de țări.

Obiectivele intermediare

Cu 340 de voturi pentru, 279 împotrivă și 21 de abțineri, noile norme stabilesc, de asemenea, o cale pentru obiective mai imediate de reducere a emisiilor.

Noile autoturisme și camionete vândute începând cu 2030 vor trebui să respecte o reducere a emisiilor de 55% și, respectiv, 50% față de nivelurile din 2021. Obiectivul anterior privind emisiile pentru 2030 pentru mașinile noi vândute era de 37,5%.

Mașinile pe benzină și diesel, interzise în toată Europa

Jan Huitema, membru al Parlamentului European, a declarat că aceste revizuiri ale obiectivelor sunt pași cruciali dacă Europa dorește să atingă neutralitatea climatică până în 2050.

Regulamentul încurajează producţia de vehicule cu emisii scăzute sau zero. El cuprinde o revizuire ambiţioasă a obiectivelor pentru 2030 şi un obiectiv de emisii zero pentru 2035, care este esenţial pentru a putea realiza neutralitatea climatică până în 2050.

Obiectivele oferă claritate industriei auto şi stimulează inovaţia şi investiţiile în cazul producătorilor de maşini.

Consumatorii vor putea cumpăra şi conduce mai ieftin maşinile cu emisii zero, iar o piaţă la mâna a doua va apărea mai rapid. Astfel, condusul sustenabil va deveni accesibil tuturor.”, a spus Jan Huitema (Renew, Olanda).

Legea a fost acceptată pentru prima dată de negociatorii din țările UE, Parlamentul European și Comisia Europeană în octombrie anul trecut, astfel încât aprobarea de marți, 14 februarie, este doar un pas înainte ca legea să primească o ștampilă oficială și ca normele să înceapă să intre în vigoare. Acest lucru ar trebui să se întâmple în luna martie.

Mulți producători auto au început deja să se pregătească pentru această tranziție. Volkswagen a declarat anul trecut că marca va produce numai EV-uri în Europa până în 2033. Audi a declarat, de asemenea, că va înceta să mai producă mașini diesel și pe benzină până în 2033.

About the author