Irina Rădulescu, fiica lui Dem Rădulescu, duce moștenirea familiei mai departe. Este o actriță de succes

Marele actor, atât de iubit de poporul român, Dem Rădulescu, a lăsat în urma sa cea mai frumoasă moștenire pentru noi, o fiică ce îi calcă pe urme. Irina Rădulescu nu îi seamănă doar fizic, ci și în ceea ce privește talentul actoricesc, ea fiind o artistă de succes, la vârsta de 34 de ani.

De mai bine de 12 ani, Irina Rădulescu, născută pe 14 octombrie 1986, calcă pe urmele părinților săi, fiind actriță la Teatrul Mic din 2008.

Dem Rădulescu, tatăl s-au s-a stins din viață la București în urma unui infarct, la 17 septembrie 2000. Este înmormântat la cimitirul Bellu. Marele actor a lăsat un gol imens în teatrul și filmul românesc, dar mai ales în familia sa.

Cine este Irina Rădulescu, fiica lui Dem Rădulescu

Irina Rădulescu lucrează la Teatrul Mic din Bucureşti, unde a ajuns în al doilea an de facultate, când celebra regizoare Cătălina Buzoianu a abordat-o.

A fost distribuită în primul ei rol în cinematografie în 2020, în „Urma“, filmul regizat de Dorian Boguţă.

Prima oară a pășit pe scenă la Teatrul Mic, atunci când mama sa, Adriana Șchiopu juca într-un spectacol. Era nevoie în acea producție de un copil, cam la vârsta de 6 ani, cât avea Irina atunci. A fost o experiență pe care nu a uitat-o niciodată. De altfel, era un copil de teatru, după cum declară în interviuri, spunând că petrecea mult timp la cabină sau în culise.

Cum și-l amintește pe tatăl său?

„Era călduros, plin de umor şi ludic. N-aş vrea să zic ca Mateiu Caragiale – à la légère –, că e în sens peiorativ, dar eu o spun în sensul bun, adică, cu o anumită destindere.

Cu mine, tata era un copil mai mare. Mama, fiind din Transilvania, a adus şi puţin imperiu în casă. Pentru că noi eram doi copii când eram împreună, mama trebuia să impună ordine şi disciplină”, mărturisește Irina Rpdulescu.

Ce s-a întâmplat în familia lui Dem Rădulescu, după moartea sa

„Practic, mama a dus totul. În momentele alea, toată lumea se gândeşte la copil şi mai puţin la cea care are grijă de copil. Pe moment, este şocul şi nu prea realizezi. Noi, oamenii, spunem că cineva drag a murit, dar de fapt, foarte greu percepem lucrul ăsta.

Percepem o absenţă, după care totul e foarte relativ la fiecare. Pentru mine şi pentru mama, de exemplu, el a continuat să existe, chiar dacă nu fizic. Dar n-a fost o strategie, pur şi simplu a fost organic, şi atunci poate că a fost mai uşor”, își amintește actrița, într-un interviu acordat pentru Adevărul în 2020.

Tot anul trecut, Irina Rădulescu a fost invitată la Interviurile Libertatea, unde a vorbit despre moștenirea artistică primită de la părinții săi. În 2020 și-a făcut debutul cu filmul „Urma”, unde deține rolul principal.

„Am o cruce adusă de tata din Israel și are valoare sentimentală. E talismanul meu. Se află în trusa mea de machiaj de la teatru. Am fost fata lui tata, da. Am avut o relație specială. Despre băieți nu am apucat să vorbim, dar cu puțin înainte să moară apucasem să-i spun mamei că mi-ar plăcea să fiu actriță.

Dar a fost ceva așa în treacăt, o vorbă aruncată. Mama pesemne că i-a povestit și atunci el a simțit nevoia să-mi zică, să avem o discuție mai serioasă.

Știu că el a vorbit foarte mult și eu eram puțin mirată pentru că oricum mai era foarte multă vreme până când să dau eu examen la teatru. Dar el a simțit nevoia să spună ce avea de spus atunci și ideea generală era ca întotdeauna să caut simplitatea și adevărul.

El era flamboaiant și avea un umor desăvârșit, dar în sinea lui era simplu și adevărat. În tot ce făcea”, ne-a declarat Irina, la „Interviurile Libertatea”.

About the author