Înălțarea Domnului: ce tradiții păstrează creștinii în această zi sfântă

Înălțarea Domnului este o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Aceasta are loc la 40 de zile după Paște.

În 2023, creștinii ortodocși o vor sărbători pe data de 25 mai.

Fiind o sărbătoare de mare importanță, Înălțarea Domnului este înconjurată de tradiții și obiceiuri. Aceasta mai poartă denumirile populare de Ispas sau Paștele cailor.

Sărbătoarea nu are o dată fixă, ci depinde de ziua în care pică Paștele, însă cade mereu într-o zi de joi. Conform Bibliei, la 40 de zile după Înviere, Iisus Hristos s-a ridicat la ceruri, să șadă de-a dreapta Tatălui. Începând cu această zi și până la Rusalii, creștinii se salută cu „Hristos S-a înălțat! – Adevărat S-a Înălțat!”

Tradiții de Înălțare

Ziua de Înălțare începe cu una dintre cele mai cunoscute tradiții și anume înroșirea ouălor. Creștinii merg la Sfânta Liturghie, aducând ouă roșii, cozonac, pască și alte produse alimentare tradiționale care sunt sfințite de preot și date de pomană.

Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, în această zi nu se fac treburi gospodărești și nu se spală. De asemenea, având o mare importanță religioasă, sărbătoarea trebuie primită cu liniște în suflet, iar credincioșii sunt încurajați să evite certurile și supărările.

Sărbătoarea mai are rolul de a-i comemora pe cei dragi, iar tradiția spune că e bine să împărțim ceapă verde și rachiu pentru sufletele acestora. Oamenii poartă la brâu frunze de leuștean, așa cum se spune că purta chiar Mântuitorul.

Este bine ca în această zi să se taie puțin păr din cozile vitelor și să fie puse într-un furnicar, pentru a avea belșug.

Pentru iertarea păcatelor celor care nu mai sunt printre noi, femeile trebuie să împartă pâine caldă, nedospită suficient, numită azimă și ceai. Acestea se dau de pomană fie la cimitir, fie pe străzile din sat sau vecinilor. Tradiția spune că sufletele celor adormiți se înalță la Ceruri dacă femeile respectă acest obicei în ziua Înălțării Domnului Iisus Hristos, la Ceruri.

Pentru ca oamenii să își facă ordine și curățenie în suflete ca să se poată bucura de mântuire și de viața veșnică de-a dreapta Tatălui, pe lângă pâine, se mai pot împărți lapte dulce fiert cu păsat și mături din nuiele.

Este bine ca în această zi a Înălțării Domnului să ne împăcăm și să oferim cadouri persoanelor cu care ne-am certat de la Paște încoace

Ce nu ai voie să faci de Înălțare

Conform tradiției, în ziua de Ispas nu ai voie să dai din casă foc și sare. De asemenea, în ziua de Înălțare nu se spală și nu se amărăște sufletul cu certuri și jigniri.

În această zi nu se țin petreceri de nuntă sau botez, fiind o sărbătoare care amintește, încă o dată, de sacrificiul făcut de Iisus pentru oameni.

Sărbătoarea mai poartă denumirea populară de Ispas, denumire care vine de la martorul Înălțării lui Iisus la ceruri pe care îl chema Ispas. Despre acesta se spune că era un om bun și vesel, așa că oamenii nu trebuie să se supere.

Gospodarii nu au voie să cultive nimic în această zi pentru că se spune că oricum nu va rodi.

About the author

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial