Harta României se schimbă din temelii?! E o şansă istorică pentru toată România: Este necesar

România se vede pusă în faţa unei alegeri foarte importante în anii următori. În ultimele zile, a revenit în actualitate o discuţie privind reorganizarea din temelii a sistemului administrativ-teritorial al ţării noastre. Iată ce prevede o iniţiativă legislativă care ar putea şterge de pe hartă toate judeţele României.

România va spune adio celor 41 de judeţe?!

Totul, la iniţiativa unui deputat care spune că România ar trebui să renunţe la sistemul cu 41 de judeţe şi, în schimb, să fie împărţită în 12 regiuni.

Proiectul deputatului Tudor Benga este susţinut şi de către comunităţile de afaceri din România, care afirmă că actualul sistem generează costuri mult prea mari, iar împărțirea pe județe nu mai este funcțională.

Am introdus azi în circuitul legislativ un proiect de lege vizând reforma administrativ-teritorială, mai exact o viziune cuprinzând trei puncte centrale ale acestui subiect extrem de spinos: comasarea județelor, pragurile minime de populație ale comunelor și orașelor, și accesul la servicii publice în localitățile unde primăriile ar fi comasate.

E un subiect la care lucrez de multă vreme si care are foarte multe tehnicalitati însă care sub o formă sau alta trebuie să intre odată și odată în dezbaterea oficială a legislativului.

E un subiect foarte sensibil de care toată clasa politică fuge și mai ales coaliția PSD-PNL-UDMR care ține țara baronizată plecând fix de la fragmentarea administrativă excesivă a României.

Și tocmai fiindcă actuala coaliție fuge de dezbaterea parlamentară a tuturor temelor mari de reformă a statului cred că e necesar să aducem aceste teme în circuitul legislativ pentru a vedea exact și pozițiile CES-ului și ale CL-ului și ale Guvernului și ale partidelor și ale tuturor actorilor instituționali implicați”, a scris deputatul pe pagina sa de socializare.

Avantaje uriaşe în cazul acestui tip de organizare teritorială

Deputatul Tudor Benga a explicat, în continuare, care ar fi câteva dintre avantajele acestei reorganizări teritoriale a României:

– reducerea fragmentării administrativă a țării și implicit a risipei bugetare aferente,

– eficientizarea absorbției fondurilor europene,

– localități capabile să se autosusţină și să livreze servicii publice de calitate cetățenilor.

Viziunea pe care o propun pleacă de la nevoia imperioasă de a reduce fragmentarea administrativă a țării și implicit risipa bugetară aferentă, de a eficientiza absorbția fondurilor europene, și de a avea localități capabile să se autosusțină și să livreze servicii publice de calitate cetățenilor fără a fi veșnic cu căciula în mână la ușa guvernului și a șefilor de partid.

Am propus o viziune de comasare a județelor care să respecte identitățile tradiționale ale celor zece mari regiuni istorice ale țării, dar totodată și fluxurile umane, economice și logistice ale României de azi.

Voi reveni mai în detaliu atât la logica pragurilor (5.000 la comune și 10.000 la orașe) cât și a comasării județelor (12 la număr) zilele următoare însă așa cum am spus-o de nenumărate ori consider că România nu își poate îndeplini potențialul de dezvoltare fără o reformă profundă a statului, iar cea administrativ-teritorială este una dintre cele mai importante”, a mai explicat deputatul în mesajul postat pe pagina sa de Facebook.

About the author

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial