Guvernul ar putea declara epidemie în România. Alexandru Rafila: „Gripa a început să circule mult mai repede și mult mai intens”

Autoritățile române se pregătesc pentru o nouă epidemie, după explozia cazurilor confirmate de gripă din ultimele săptămâni.
Guvernul ar putea declara epidemie în România. Alexandru Rafila a oferit toate detaliile!

Guvernul ar putea declara epidemie în România

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că este foarte posibil ca Guvernul să declare epidemie de gripă în România.

Gripa s-a răspândit în țara noastră, iar numărul de cazuri este mai mare de la o zi la alta, motiv pentru care Guvernul ar putea declara epidemie de gripă:

„Sunt cifrele care sunt relevante și care impun, conform reglementărilor de la nivelul Uniunii Europene, de la Centrul European de Control al Bolilor, să considerăm că suntem într-o perioadă epidemică, o creștere cu câte 20% timp de 3 săptămâni consecutiv și o proporție de minim 10% din probele testate care sunt confirmate pentru gripă înseamnă că este epidemie.

Abia joi o să primim cifrele pentru săptămâna care a trecut și atunci bineînțeles că o să avem în vedere scenariu care rezultă din prelucrarea acestor cifre”, a spus Alexandru Rafila în direct la Antena 3 CNN.

Alexandru Rafila: „Gripa a început să circule mult mai repede și mult mai intens”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila susține că se vor impune din nou reguli de igienă, dar și purtarea măștii de protecție:

„Sunt măsuri generale adresate pe de o parte populație, pe de altă parte, spitalelor, care trebuie să se adapteze programul de vizită în funcție de această. Această situație, mai ales în cazul secțiilor unde există pacienți cu risc crescut dacă se îmbolnăvesc de gripă, personalul medical trebuie să utilizeze în interior echipamentul de protecție, inclusiv masca.

Practic, sunt reactualizate toate regulile de igienă și de regulile de prevenire a infecțiilor, încât riscul de transmitere să fie cât mai mic. Anul acesta, sezonul gripal este decalat cu circa 3-4 săptămâni față de un sezon gripal obișnuit.

Gripa a început să circule mult mai repede și mult mai intens. Sigur, se va și termina mai repede cu 3-4 săptămâni, dar în acest an, având în vedere restricțiile din anii precedenți, din ultimii 2 ani, circulația virusurilor, în general, a fost mult mai ridicată, mai ales în lipsa măsurilor de protecție și lucrul ăsta a dus la un număr mare de cazuri de viroze respiratorii, inclusiv de gripă în România și peste tot în Uniunea Europeană.

E foarte clar însă că evitarea aglomerației și utilizarea măștii, mai ales de către persoanele aflate la risc atunci când intră în zone aglomerate, este recomandată”, a mai spus Rafila pentru sursa citată.

Ministrul sănătății recomandă purtarea măștii în spațiile aglomerate

Tehnic, însă nu a fost declarată o epdiemie, pentru că încă nu sunt respectate condițiile. Mai exact, o pandemie nu poate fi declarată decât în momentul în care 10% din analizele prelevate de la persoane cu simptome de gripă ies pozitive iar numărul îmbolnăvirilor crește cu 20% la un interval de trei săptămâni.

Totuși, printre măsurile de prevenție se numără și obligația de a purta mască în spații publice. Această măsură se va aplica, momentan, doar în unitățile spitalicești, susține ministrul.

Totuși, Rafila recomandă românilor să poarte mască din proprie inițiativă și să evite spațiile aglomerate, pentru a nu risca îmbolnăvirea.

Potrivit INSP, de la începutul anului 2023, în România au fost înregistrate 208 cazuri de gripă. Cele mai multe au fost în București, Sibiu, Cluj și Ilfov.

About the author