Frunzele de dafin: utilizări pentru organism

O frunză de dafin este ingredient cheie în tocănițe și alte mâncăruri savuroase. Dar potențialele utilizări ale acestor frunze se extind dincolo de bucătărie.

Oamenii din întreaga lume au folosit frunzele de dafin în practicile de medicină tradițională și complementară de mii de ani. Cele mai multe dintre aceste utilizări implică frunze mărunțite, cataplasme din frunze sau ulei esențial de frunze de dafin.

Și mai există și arderea frunzelor de dafin, despre care se spune că produce un fum care oferă o serie de beneficii pentru sănătate.

Iată ce trebuie să știți despre această practică, inclusiv despre beneficiile sale potențiale și cum să o încercați în siguranță.

De ce e bine să pui dafin lângă pat
Studiile au aratat ca acest compus reduce nivelurile hormonilor de stres din corp si inlatura anxietatea. Din acest motiv, uleiul esential de dafin poate fi folosit in aromaterapie pentru inducerea somnului si a unei stari de calm, pentru tratarea asteniei mentale si a depresiei. Un studiu realizat de japonezi pe sobolani stresati a aratat ca linaloolul a reglat nivelurile neutrofilelor si limfocitelor crescute in urma unei situatii de stres. Inhalarea linaloolului a redus de asemenea activitatea a peste 100 de gene care intra intr-o stare de hiperactivitate in situatii de stres.

Arderea frunzelor de dafin pentru anxietate

Ameliorarea anxietății este prezentată ca un beneficiu major al arderii frunzelor de dafin.

Acest lucru se datorează, probabil, faptului că fumul de frunze de dafin conține linalol, un compus care se găsește într-o serie de alte plante, inclusiv menta și lavanda. Lavanda este o altă plantă folosită în mod obișnuit pentru tratarea anxietății.

Conform teoriei din spatele aromoterapiei, inhalarea anumitor parfumuri determină receptorii olfactivi (mirosul) din nas să comunice cu zonele creierului care ajută la reglarea emoțiilor.

Cercetările sugerează că linaloolul, sub formă de uleiuri esențiale și extracte de lavandă, pare să aibă un efect calmant.

Un studiu din 2010 care a explorat efectele vaporilor de linalool inhalat la șoareci sugerează că ar putea ajuta la promovarea relaxării și la reducerea anxietății.

După ce au inhalat linalool, șoarecii păreau mai puțin agresivi și mai înclinați să interacționeze cu alți șoareci. De asemenea, au fost mai predispuși să părăsească o zonă întunecată și să exploreze o zonă luminoasă, un test folosit adesea pentru a măsura nivelul de anxietate la animale.

Un alt studiu din 2016 a implicat administrarea unei doze orale zilnice de extract de frunze de dafin la șobolani timp de 1 săptămână.

Șobolanii păreau să prezinte mai puțină anxietate, după cum au determinat mai multe teste comportamentale. De asemenea, extractul a părut să ajute la reducerea depresiei și a stresului.

Alte beneficii potențiale ale frunzelor de dafin

Acestea fiind spuse, dovezile limitate din studiile pe animale sugerează că frunzele de dafin, în general, ar putea ajuta la o serie de probleme de sănătate, inclusiv:

răni
inflamații
cancerul de sân
pietre la rinichi
convulsii

Frunzele de dafin au mai fost folosite în mod tradițional pentru:

indigestie și alte afecțiuni gastrointestinale
infecții
febră
artrită
dureri de cap

About the author

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial