Ecaterina Andronescu: „E clar ca anul scolar îngheață, dacă profesorii vor fi in șomaj tehnic!”

Ecaterina Andronescu sustine ca masurile luate pana acum sunt doar „din pix” Si ca acestea pot afecta pe termen lung si foarte lung economia si invatamantul romanesc.

„As vrea sa fac urmatoarele comentarii: daca se ajunge la somaj tehnic in invatamant, automat anul scolar si universitar ingheata!

Care sunt consecintele? Cine isi asuma sa sacrifice un an din viata unui elev sau al unui student? Este un lucru extrem de important!

Apoi, cine a facut evaluarile sa vada cat usnt cheltuielile pentru refacerea acestui an? Sunt niste lucruri din pix la care nimeni nu s-a gandit! Apoi ce se intampla cu economia?

Pentru ca sigur se ingheata anul. Ce se intampla cu economia daca un an de zile nu primeste nicio resursa umana”, spune Ecaterina Andronescu, potrivit huff.ro.

Va reamintim ca pana la aceste momente nu s-a luat nicio decizie in ceea ce priveste situatia anului scolar care in scurt timp urmeaza sa se incheie.

Starea de urgenta fiind prelungita, lucurile din jurul nostru nu vor avea sansa de a se schimba, astfel ca oamenii, elevii si studentii isi vor continua activitatile acasa.

Mediul online este exploatat la maximum, insa oricat s-ar incerca nu poate fi egalat cu activitatile reale.

Pentru elevi si mai ales pentru cei aflati in ani terminali reprezinta o problema foarte mare posibilitatea inghetarii anului scolar, dar si amanarea incheierii acestuia in iunie.

Sindicatele din Educatie au avut o reactie dura dupa ce prim-ministrul Ludovic Orban a anuntat somajul tehnic in randul bugetarilor. Se pare ca acestea propun inghetarea anului scolar.

Se propune inghetarea anului scolar?

Potrivit Antena3, sindicatele din Educatie au avut o reactie acida, dupa ce Ludovic Orban a anuntat ca bugetarii vor intra in somaj tehnic.

Guvernul va trebui sa isi asume riscul ca anul scolar sa fie inghetat daca trimite profesorii in somaj tehnic 15 zile pe luna”.

Presedintele FSLI, Simona Hancescu a precizat ca sindicatele cauta solutii pentru incheierea anului scolar cum se cuvine, fara a se pune problema inghetarii anului scolar.

Dar, faptul ca prim-ministrul a anuntat ca bugetarii vor intra in somaj tehnic, a starnit reactii dure din partea sindicatelor Educatiei.

Somajul tehnic in invatamant duce la posibilitatea inghetarii anului scolar. Cum sa puna profesorii note, trebuie sa se dateze si examenele nationale. Cum sa fie toate cadrele didactice conectate daca se intra in somaj tehnic”, a spus Simion Hancescu, presedintele FSLI.

Somaj tehnic pentru bugetari

Ludovic Orban a miercuri seara ca Guvernul ca ia in calcul un mecanism nou de somaj tehnic, urmand sa fie finalizat sub forma unei ordonante de urgenta.

„Angajatii sunt ganditi in cele doua parti egale, fiecare parte sa poata sa mentina functionalitatea institutiei publice, si jumatate din angajati lucreaza 15 zile, restul de 15 zile urmand sa fie intr-o forma de somaj tehnic, platiti la fel cum se plateste somajul tehnic, cu 75%. Restul de 15 zile vin la munca ceilalti care au stat in somaj tehnic perioada respectiva. Asta este mecanismul pe care l-am gandit„, a spus Orban.

Conform acestuia, cei trimisi in somaj tehnic pentru doua saptamani, vor primi 75% din salariul brut de incadrare.

De asemenea, prim-ministrul a precizat ca in perioada de 15 zile, daca va exista o persoana infectata, functionalitatea institutiilor publice poate fi asigurata de ceilalti angajati, scrie redactia.ro.

About the author

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial