Cum te ajută cruciulița de la gât, aghiasma, anafura și uleiul sfințit la biserică!

Odată cu venirea Mântuitorului nostru Iisus Hristos pe pământ împreună cu Legea și Harul Său, omul cu întreaga creație au posibilitatea de a se curăța, de a se igieniza, de a reveni la starea inițială paradisiacă. Bisericii și slujitorilor săi li s-au dat puteri foarte mari în acest sens de a sfinți și tuturor credincioșilor de a se împărtăși de ele.

Biserica Ortodox deține cele șapte Taine prin care Harul lui Dumnezeu lucrează spre sfințirea omului. Însă, pe lângă cele șapte Sfinte Taine (Botezul, Mirungerea, Spovedania, Împărtășania, Maslul, Cununia și Hirotonia) mai există și alte slujbe de sfințire a omului și a diferitelor obiecte sau lucruri, numite ierurgi. De aceste sfinte slujbe poate beneficia orice creștin ortodox. Și ele sunt foarte necesare pentru întărirea credinței și pentru simțirea Harului Duhului Sfânt.

Lucrurile sfinte de care trebuie să se folosească și să se împărtășească fiecare credincios sunt următoarele:

a) AGHIASMA (apa sfințită);

b) ANAFURA (pâine sfintiță);

c) ULEI SFINȚIT (de la Sfântul Maslu sau de la Litie);

d) ICOANE, CRUCI, TROITE

(de asemenea, toate aceste obiecte sfințite au un mare rol în sfințirea omului și a locului în care stă omul)

Toate aceste sfințiri se fac de către preot cu harul care este în el prin invocarea Duhului Sfânt ca să vină și să sfințească acele lucruri sau obiecte.

Duhul Sfânt este a treia persoană a Sfintei Treimi care sfințește totul în Biserică, în creație, în familie, în persoana umană, atunci când este chemat (invocat) din toată inima. Duhul Sfânt este prin excelență SFINȚITORUL, cel care sfințește totul și toate.

Personal fiecărui credincios îi recomand ca să aibă în casă o cameră sau un colț într-o cameră, unde să aibă toate aceste lucruri sfințite: icoane, cruci, aghiasmă, anafură, ulei sfințit, și să se împărtășească cu ele, cu evlavie și cu curățenie. Oamenii maturi să le consume numai atunci când sunt curați, iar copiii în fiecare dimineață după ce s-au spălat pe față și înainte de a mânca.

a) AGHIASMA (apa sfințită)

Aghiasma este de două feluri: aghiasma mare și aghiasma mică. Ambele feluri de aghiasmă este recomandabil să le avem în sticle diferite cu etichete pe ele pentru a nu fi confundate.

AGHIASMA MARE se face numai o singură dată pe an, la Bobotează. Se consumă 7 zile, de pe 6 până pe 13 ianuarie, în fiecare zi dimineața, pe nemâncate. După aceea, în tot cursul anului se folosește numai dacă s-a postit (nu s-a mâncat nimic) până la orele 16, 17 după-amiază, de obicei când se ține post negru vinerea sau când socotește fiecare personal și cu binecuvântarea duhovnicului.

Cu această agheasmă mare se poate stropi prin casă, prin gospodărie, prin mașină, la birou, etc., având puteri foarte mari de alungare a diavolului.

AGHIASMA MICĂ se face în fiecare zi, cu excepția intervalului de timp 16-12 ianuarie, când se face aghiasma mare.

Aghiasma mică de asemenea, se ține într-o sticlă la loc curat și se ia în fiecare dimineață pe nemâncate, dacă nu am consumat nimic după orele 24 de la miezul nopții.

Se mai poate stropi cu ea prin casă, hainele, mașina, gospodăria, biroul, etc. Odată sfințită, aghiasma deține energia Harului Duhului Sfânt. Deci, nu este numai o apă simplă, ci are o încărcătură spirituală deosebită.

Din cauza aceasta, cel ce o ia cu evlavie și se împărtășește cu ea, se împărtășește de Harul Duhului Sfânt. Aghiasma curată, luminează și întărește sufletul omului. De foarte multe ori are puteri miraculoase asupra celui ce o ia cu multă credință și izgonește diavolii.

b) ANAFURA (pâine sfințită)

Un alt element sfintitor de care ne putem împărtăși zilnic este sfânta anafură, acea pâine sfințită în timpul Sfintei Liturghii care s-a atins de Sfânta Împărtășanie de către preot în timpul Axionului. Ea are puteri harice deosebite, deoarece a fost atinsă de Trupul și Sângele Domnului. Această anafură se ia de către credincios duminica când merge la biserică într-o hârtie curată sau într-un vas, se usucă pentru a evita riscul să nu se mucezească și după aceea să se strice.

Pentru că a fost atinsă de Sfânta Împărtășanie, se consumă dimineața înainte de aghiasmă. Deci rânduiala este în felul următor:

În fiecare zi, creștinul ia o mică bucățică de anafură, după aceea câteva înghițituri de aghiasmă (de preferat de trei ori în numele Sfintei Treimi), iar după ce a consumat acestea, se unge cu ulei sfințit pe frunte, făcând semnul sfintei cruci cu un bețișor.

După ce s-a împăcat cu Dumnezeu prin câteva rugăciuni ce le-a făcut în gând, și s-a împărtășit de Harul Duhului Sfânt prin aceste elemente sfințite, în sfârșit își ia crucea zilei ce a venit de dimineață cu binecuvântarea lui Dumnezeu și astfel mult spor va avea și va fi ferit de multe curse ale celui viclean în acea zi.

c) ULEIUL SFINȚIT

Un alt element sfințit este uleiul sfințit sau mirul cum i se mai spune, nefăcând confuzia cu Sfântul și Marele Mir cel cu care suntem unși numai odată în viață la Botez. Uleiul sfințit este de două feluri: cel care se face la Sf. Maslu și cel care se face la Litie, atunci când serbăm un sfânt mai mare cu cruce roșie în calendar.

ULEIUL DE LA TAINA SFÂNTULUI MASLU are mare putere sfințitoare și tămâduitoare asupra omului care-l ia cu credință. Acest ulei nu se resfințește ci se pune într-o sticlă cu uleiuri de la cât mai multe Sf. Masluri (7-9-12 sau chiar 40 de Sf. Masluri). Deci nu se mai aduce încă o dată același ulei care s-a sfințit la biserică. De asemenea, acest ulei nu se pune la candelă și nu se dă la animale. Este o greșeală dacă se face acest lucru. El se sfințește pentru oameni și oamenii trebuie să-l folosească. Candela nu are nevoie de uleiul sfințit pentru oameni, ci are nevoie de ulei simplu care se sfințește arzând acolo; iar pentru animale nici nu mai vorbim. Este chiar o profanare când se face așa. Spun acest lucru deoarece sunt fel de fel de zvonuri care mai de care mai colorate.

 

 

Citeste mai multe pe Ganduridinierusalim.com

About the author

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial