Ardeii iuți murați sunt printre cele mai puțin sensibile murături pentru că nu fac floare, nu se înmoaie și nu fermentează ușor. În plus, se fac foarte rapid și reprezintă un plus în perioada iernii, atunci când gătim multe mâncăruri care se consumă cu ardei iute, cum ar fi ciorba sau mâncarea de varză cu afumătură.
Aceste aspecte pozitive sunt datorate iuțelii naturale a ardeilor care, de cele mai multe ori, este folosită atunci când se murează alte legume. Ardeii iuți murați sunt delicioși și dacă îi aveți în grădină, este chiar păcat să nu profitați de ocazia de a-i pune la borcane pentru iarnă.
Ardei iuți murați – ingrediente
1 kg de ardei iuți
un litru de oțet din vin alb
500-800 g de miere de albine
o lingură rasă cu sare neiodată
3-4 foi de dafin
30 g de boabe de muștar
20-30 g de boabe de piper
frunze de țelină
un morcov tăiat rondele (opțional)
bastonașe de hrean (opțional)
2 căpățâni de usturoi curățate.
Pregătirea necesară
Pe fundul unui borcan se pun câteva frunze de țelină 1-2 bastonașe de hrean și 1-2 căței de usturoi întregi. Din când în când presari și frunze de țelină, hrean și usturoi printre ei. Oțetul, sarea se pun într-o oală și se dau la foc mediu.
Trebuie să amesteci încontinuu, pentru ca sarea să se dizolve complet. Treptat, se adaugă mierea, iar apoi mesteci până când se dizolvă.
Trebuie să gustați periodic, pentru a potrivi gustul de dulce. La final, zeama trebuie să fie dulce-acrișoară.
După ce ați potrivit gustul, trebuie să adăugați boabele de piper, cele de muștar și foile de dafin. Lăsați amestecul să dea în 3-4 clocote, după care stingeți focul și lăsați la răcit.
Atunci când tot amestecul este călduț, trebuie turnat cu mare grijă și uniform deasupra ardeilor. Apoi, puneți boabele de muștar și de piper.
Ulterior, în fiecare borcan va fi nevoie de frunze de țelină. Completați cu lichidul călduț, până când ardeii sunt complet acoperiți. Închideți bine borcanele și puneți-le în cămară. În cîteva săptămâni veți pute savura cei mai buni ardei iuți.
Poftă bună!