Autoritatile vorbesc de o situatie de urgenta din cauza coronavirusului. Ce spun despre inchiderea granitelor Romaniei. In mai putin de 24 de ore, alte 1000 de persoane au intrat in izolare la domiciliu si inca 45 in carantina.

Noile cazuri de coronavirus ar putea duce la luarea unor masuri suplimentare si la schimbarea procedurilor aplicate acum in cazul romanilor ce se intorc din strainatate.

A fost intrunit, din nou, Comitetul Special pentru Situatii de Urgenta, care trebuie sa ia o decizie.

„Nu vom inchide granitele”, au precizat ferm oficialii, dar vorbesc acum de o situatie de urgenta. In mai putin de 24 de ore, alte 1000 de persoane au intrat in izolare la domiciliu si inca 45 in carantina.

Acum sunt in carantina 47 de romani, iar peste 8300 sunt izolati la domiciliu si tin legatura cu medicii. Printre ei sunt 700 de elevi si 115 cadre didactice. Numarul celor izolati a crescut cu o mie in doar 24 de ore.

Este extrem de important sa nu iasa din case, mai ales ca in noile cazuri confirmate, boala a fost contactata in zone in care nu existau focare.

In lumina noilor evenimente, autoritatile iau in calcul sa modifice asa-numita ″definitie de caz″⁣, adica modul cum gestioneaza situatia dupa ce au identificat o persoana infectata.

Este foarte posibil sa se mareasca numarul regiunilor din Italia pentru care este impusa izolarea, odata ajunsi in Romania.

Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne: „Deciziile autoritatilor se iau pe baza informatiilor. Toate deciziile se pot schimba pe timpul situatiilor.

E o situatie dinamica. O decizie luata azi se poate schimba. Nu este cazul sa ne gandim la epidemie, la inchiderea granitelor.″

Nelu Tataru, secretar de stat in Ministerul Sanatatii: „Testam si pe cei care vin din afara zonei de definitie. I-am testat si pe cei doi, altfel nu-i depistam.″

O suspiciune de coronavirus a fost inregistrata vineri si la Suceava, unde un tanar de 25 de ani a fost predat echipajelor medicale chiar de catre politisti.

Fusese ridicat intr-un dosar de furt, insa pentru ca a anuntat ca nu se simte bine si are simptome de raceala a fost internat, in izolare, in Sectia de Boli Infectioase.

In Iasi, nu mai putin de 300 de persoane sunt izolate la domiciliu. Sunt sunate zilnic de medici epidemiologi si rezidenti care verifica daca au aparut modificari in starea de sanatate si daca respecta indicatiile.

Pe langa listele cu persoanele care sunt deja izolate la domiciliu, epidemiologii primesc constant si chestionare din vami, dar si din toate aeroporturile din tara.

La Constanta, cinci studente care s-au intors din Italia dupa un program Erasmus, au fost plasate in izolare: trei acasa, iar doua in caminul din Constanta, pentru ca nu sunt din localitate.

Decizia i-a nemultumit, insa, pe ceilalti studenti, care cer sa fie mutate intr-un centru special.

Sorin Rugina, rectorul Universitatii Ovidius Constanta: „Acest spatiu, din nefericire, nu era pregatit. Acest spatiu este camera lor in care au stat in camin.

Aici este o situatie de exceptie, o situatie temporara si s-a facut aceasta izolare in conformitate cu decizia Comandamentului Judetean.”

Potrivit unui ordin al ministrului Sanatatii, emis in 26 februarie, intra automat in carantina in locuri special amenajate toate persoanele care vin in tara din provincia chineza Hubei, dar si din cele 12 localitati din Italia afectate de coronavirus.

In autoizolare vor intra restul persoanelor care se intorc in tara din alte provincii sau orase din China continentala sau din regiunile Lombardia si Venetto.

About the author