Cine este Erwin Bach, bărbatul care a ajutat-o pe Tina Turner să-și găsească adevărata fericire. „Mi-a oferit cadoul suprem, darul vieții lui!”

Tina Turner s-a stins din viață miercuri, 24 mai, la vârsta de 83 de ani. Legendara artistă, supranumită „Regina Rock’n’Roll-ului” a murit în Elveția, acolo unde locuia cu soțul ei, Erwin Bach. Erwin Bach a fost adevărata mare dragoste a regretatei cântărețe, bărbatul care ajutat-o să-și găsească liniștea și fericirea, după o viață presărată cu drame, traume și abuzuri.

Tina și Erwin au trăit o poveste de dragoste necondiționată timp de 38 de ani, până la trecerea în neființă a vedetei, care s-a stins din cauza problemelor de sănătate. Erwin Bach, cu 17 ani mai tânăr ca Tina Turner. „Am simțit conexiunea dintre sufletele noastre” De-a lungul timpului, Tina Turner l-a lăudat pe Erwin, spunând că a ajutat-o să-și găsească fericirea

Cei doi s-au văzut prima oară în aeroportul Dusseldorf, Germania, în 1985, iar artista a spus ani mai târziu că au avut o conexiune instantanee incrdibilă din clipa în care privirile lor s-au întâlnit.

Bach, cu 17 ani mai tânăr ca Tina Turner, nu a fost niciodată intimidat de faima, talentul sau succesul ei și a fost o constant alături de ea, indiferent de cât de grele au fost încercările. El și-a donat chiar și un rinichi în aprilie 2017 pentru a-i salva viața artistei.

Regina rock-n-roll-ului i-a mulțumit că a învățat-o cum „să iubească fără a renunța la cine este”, după ce prima ei căsătorie cu Ike Turner a fost una plină de abuzuri fizice și emoționale

Turner l-a întâlnit pe Bach pe aeroportul din Düsseldorf în 1985, când a fost trimis să o întâmpine. La vremea respectivă, el era directorul casei de discuri europene EMI. Cuplul a spus câțiva ani mai târziu că între ei a fost dragoste la prima vedere.

Managerul ei Roger [Davies] mi-a cerut să o iau pe Tina”, și-a amintit Bach în documentarul HBO din 2021, țină. „Așa că Roger mi-a spus: „Tina, tu o să te duci cu Erwin”, iar mie îmi venea să strig „DA!”. „L-am observat și am simțit instantaneu o legătură emoțională!” „Era, într-adevăr, un bărbat foarte arătos. Inima mea bătea din ce în ce mai repede, ceea ce înseamnă că am simțit conexiunea dintre sufletele noastre. Iar mâinile îmi tremurau. Mâinile mele erau reci ca gheața. Deci asta e ceea ce ei numesc dragoste la prima vedere, mă gândeam atunci. Doamne, nu sunt pregătită pentru asta, îmi ziceam” – a dezvăluit Tina

Să mă îndrăgostesc de soțul meu, Erwin, a fost un alt exercițiu de a ieși din zona de confort, de a fi deschisă să primesc cadourile neașteptate pe care viața le oferă”, a scris ea în autobiografia „Happiness Becomes You: A Guide to Changing Your Life for Good

În ziua în care l-am întâlnit prima dată, la aeroportul din Germania, ar fi trebuit să fiu foarte obosită de la zborul și mult prea preocupată de gândurile legate de turneul meu de concerte. Dar l-am observat și am simțit instantaneu o legătură emoțională.

Chiar și atunci, aș fi putut ignora ceea ce am simțit, aș fi putut să ascult vocea interioară din capul meu care-mi spunea că nu arăt bine în ziua aceea. Sau că nu ar trebui să mă gândesc la romantism pentru că nu se termină niciodată bine. În schimb, mi-am ascultat inima. Am ieșit din zona de confort și am decis să fac o prioritate în a-l cunoaște pe Erwin. Acea primă întâlnire simplă a dus la o relație lungă și frumoasă. La singura mea căsătorie adevărată.” – a adăugat cântăreața

Au trecut 27 de ani până când Bach și Turner, în vârstă de 73 de ani la acea vreme, au decis, în sfârșit, să se căsătorească civil. Ceremonia a avut loc pe malul lacului Zurich din Elveția, în 2013. La câteva zile după nunta lor, ei au organizat o petrecere fastuoasă în extravaganta lor casă elvețiană, unde printre cei 120 de invitați, s-au numărat Oprah Winfrey și David Bowie.

„Nu avem nevoie de o căsătorie pentru a fi împreună” Peste 100.000 de trandafiri roșii și galbeni aduși din Țările de Jos au fost folosiți pentru decorarea casei. Nunta a fost o surpriză pentru mulți, deoarece cuplul vorbea rar și puțin despre căsătorie și mereu părea să fie fericit fără această formalitate. La acea vreme, înainte de a oficializa mariajul, Turner spunea: „Suntem ca și căsătoriți. Doar că nu am mers spre altar și, probabil, nu o vom face decât când va fi nevoie”. Bach era de aceeași părere: „Nu avem nevoie de o căsătorie pentru a fi împreună. Unii oameni au nevoie de acel lucru pentru securitate. Dar cred că dacă, în adâncul sufletului ești mulțumit cu partenerul tău, nu ai nevoie de formalități.„

„Dragul meu soț Erwin mi-a oferit cadoul suprem – darul vieții lui!” Ulterior, Tina Turner a spus că nunta a fost spectaculoasă. „Ziua nunții mele a fost perfectă, spectaculoasă, nu ar fi putut fi altfel. Și nu a deranjat pe nimeni că mireasa avea 73 de ani. Am organizat singură totul, iar asta a inclus aducerea a peste 100.000 de trandafiri pentru a împodobi terenul casei noastre din Elveția. Pe măsură ce prietenii se adunau și sorbeau șampanie în acea zi glorioasă din iulie 2013, simțeam cum aerul se umple cu cel mai minunat parfum” – a adăugat ea. „Abia când ne-am adunat să facem fotografii, am început să mă simt puțin ciudat. Trebuia să fi fost de la căldură, mă gândeam, sau din cauza rochiei grele, o confecție Armani din tafta verde, tul de mătase neagră și cristale Swarovski. De fapt, acea senzație pe care am simțit-o a fost primul semn al unui coșmar care avea să se sfârșească numai când dragul meu soț Erwin mi-a oferit cadoul suprem – darul vieții lui.” – a mai povestit Tina

Bach mai încercase de două ori să o convingă pe Tina să meargă în fața altarului, când ea avea 50 de ani. El a cerut-o de soție, dar ea nu a crezut că este real ce i se întâmplă. Deși relația lor a continuat la fel de bine și frumos, cererea lui a rămas fără un răspuns cert pentru alți 23 de ani. La doar trei săptămâni după nuntă, Turner a suferit un accident vascular cerebral. Și trei ani mai târziu, în 2016, a fost diagnosticată cu cancer intestinal

Ea a experimentat efecte secundare neplăcute de la tratamentul pentru cancer. Și, în plus, a apelat și la remedii homeopate, ceea ce i-a înrăutățit starea, aungând în cele din urmă la insuficiență renală. „Consecințele ignoranței mele au ajuns să fie o chestiune de viață și de moarte. În acel moment teribil de vinovăție am aflat ceva minunat despre Erwin. Nu mi-a reproșat niciodată greșeala. În schimb, a fost loial, bun și înțelegător. Și hotărât să mă ajute să trec cu viață peste toate astea.

La acea vreme, rata donatorilor de organe din Elveția era una dintre cele mai scăzute din Europa. Ceea ce făcea aproape imposibil pentru mine, o femeie la 75 de ani, să ajung în fruntea listei de așteptare. Am început să mă gândesc la moarte. Dacă mi-ar fi cedat rinichii și ar fi venit timpul să mor, puteam accepta asta. Era ok. Când este timpul, este timpul.

Nu mă deranja gândul de a muri, dar eram îngrijorată despre cum se va întâmpla. Unul dintre beneficiile traiului în Elveția este că sinuciderea asistată este legală, deși pacientul trebuie să-și injecteze singur drogul letal. Cred că atunci ideea morții mele a devenit realitate pentru Erwin. Era foarte emoționat că nu voia să mă piardă, nu dorea să plec” , a scris ea într-o altă carte de memorii, din 2018, „My Love Story”

Tina spunea la momentul respectiv: „Sunt bucuroasă să anunț că, datorită iubitului meu soț, Erwin, care mi-a oferit unul dintre rinichii lui, darul vieții, sunt sănătosă și pot iubi viața în fiecare zi. Cel mai frumos moment a fost când Erwin a venit în camera mea, în scaunul cu rotile. A reușit, cumva, să arate bine, chiar frumos, în timp ce mă întâmpina cu un energic: „Bună, dragă!”. Eram atât de emoționată, fericită copleșită și uşurată că am trecut prin asta cu bine. El și-a revenit rapid și în câteva săptămâni savura primul său pahar de vin”. Bach avea 30 de ani când a cunoscut-o pe Turner, care avea 47 de ani. Iar perechea a fost frecvent blamată din cauza diferenței de vârstă.

În mod incredibil, având în vedere că eram împreună de atât de mult timp, încă mai existau oameni care spuneau că Erwin s-a căsătorit cu mine pentru banii mei și faima mea. De ce și-ar dori un bărbat mai tânăr o relație cu o femeie mai în vârstă? Erwin a ignorat întotdeauna zvonurile.”

Artista a renunțat la cetățenia americană în 2013, deoarece locuia cu soțul ei în Elveția. „M-am săturat să cânt și să-i fac pe toți fericiți! Asta e tot ce am făcut în viața mea. Eu nu cânt. Eu nu dansez. Nu mă aranjez pentru spectacole”, a spus ea pentru New York Times, despre pensionarea ei în 2019.

Turner l-a creditat pe Bach pentru că a fost bărbatul care i-a adus, în cele din urmă, fericirea. Dar el a dezvăluit că artista încă mai avea coșmaruri în legătură cu relația abuzivă cu Ike și a spus: „Are coșmaruri despre asta, nu e plăcut. Este ca atunci când soldații se întorc din război. Nu este un moment ușor să ai acele lucruri în memorie și apoi să încerci să uiți.”

Tina Turner a început să-și încheie cariera muzicală pe măsură ce relația ei cu Bach a înfllorea. Și a lansat ultimul ei album în 1999, la vârsta de 59 de ani. Iar ultima ei a fost interpretare a fost în 2009.

About the author

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial