Cea mai puternică rugăciune de Bobotează. Când se rostește, de fapt. Te ferește de rele tot anul!

Tradiția spune că, pentru a avea parte de liniște tot anul, este bine să rostești o rugăciune de Bobotează, cunoscută și ca Epifanie sau Botezul Domnului. Rugăciunea este una puternică, iar pentru a fi ascultată nu ai voie să faci anumite lucruri în ziua de sărbătoare și în ajunul acesteia. Mai multe detalii, în continuare.

Rugăciunea de Bobotează

Boboteaza sau Botezul Domnului este o sărbătoare cu o semnificație aparte pentru creștinii ortodocși, care respectă numeroase tradiții și obiceiuri în această zi, pentru a le merge bine tot anul.

Tot în acest scop, și pentru a avea parte de liniște, se rostesc și rugăciuni, iar noi ți-o vom pune la dispoziție pe cea mai puternică, pe care va trebui s-o rostești cu credință dacă vrei să îți fie ascultată.

„În Iordan botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat; că glasul Părintelui a mărturisit Ție, Fiu iubit pe Tine numindu-Te; și Duhul în chip de porumbel a adeverit închinarea Cuvântului.

Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, și lumea ai luminat, slavă Ție.

Pe Tine, Împăratul cerului și al pământului, Luminătorul nostru, văzându-Te în Iordan, botezat de robul Tău, cerurile s-au înfricoșat și tot pământul s-a înfiorat, îngerii s-au mirat și toată făptura s-a bucurat. La păcătoși și la vameși ai venit ca să speli cu ape păcatele oamenilor. Iar noi, nevrednicii, cu mulțumire Îți cântăm: Slavă Ție, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce în Iordan Te-ai botezat și lumea întreagă ai luminat, slavă Ție!

Veniți în grabă astăzi, puteri îngerești, văzând pe Stăpânul Hristos, venit la repejunile Iordanului

Să curețe păcatul lui Adam, și cunoscând dumnezeiasca taină, cu frică proslăviți marea Sa coborâre, că Dumnezeu S-a făcut om și neștiind de păcat vine ca un Miel al lui Dumnezeu să ridice păcatele la toată lumea. Pentru aceasta, cei ce proslăviți dumnezeiasca arătare a lui Hristos, cântați Lui, ca și la Betleem, aceste laude:

Slavă Ție, Fiul lui Dumnezeu, că din cer de la Tatăl ai venit în această lume;

Slavă Ție, Dumnezeule Cel Preaînalt, Care Te-ai coborât chiar până la chipul de rob;

Slavă Ție, Mântuitorul lumii, căci ca un om ai venit la Ioan să Te botezi;

Slavă Ție, Luminătorul făpturii, căci ca un nou Adam păcatele lui Adam cel căzut ai purtat;

Slavă Ție, Lumina cea fără de început, Care la Iordan ai vrut să strălucească lumina cea mare a cunoștinței pentru toată lumea;

Slavă Ție, Soarele Dreptății, Care ai dorit să dăruiești oamenilor în Arătarea Ta prealuminoasă dimineață a harului;

Slavă Ție, Cel ce ai venit să scapi lumea de vechea înșelăciune;

Slavă Ție, Cel ce ne-ai arătat nouă marea taină a credinței;

Slavă Ție, Cel ce ai săvârșit pentru noi minuni mari cu ape multe;

Slavă Ție, Cel ce ai luminat cerurile și tot pământul cu lumina învățăturilor Tale;

Slavă Ție, Cel ce pe faraon cel gândit l-ai înecat în repejunile Iordanului;

Slavă Ție, Cel ce ai adus oamenii, prin apele botezului, la viața veșnică;

Slavă Ție, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce în Iordan Te-ai botezat și lumea întreagă ai luminat, slavă Ție! Amin“.

Când se rostește, de fapt

Rugăciunea de mai sus trebuie rostită pe 6 ianuarie, de Bobotează, având efecte benefice și asupra sănătății. Pentru a fi ascultată, în această zi de importantă sărbătoare, creștinii trebuie să respecte anumite tradiții și obiceiuri:

Pe 6 ianuarie, credincioșii trebuie să mănânce grâu fiert și să bea vin roșu, alimente care au rolul de a curăța și îndepărta răul. După apusul soarelui pot mânca și piftie.
Femeile nu au voie să spele rufe începând cu ziua de Bobotează și până la finalul altor 8 zile, pentru a nu spurca apele abia sfințite.

Nu e bine să dai bani cu împrumut pe 6 ianuarie, iar certurile în casă sunt interzise.
În tradiția populară se mai spune și că mamele cărora le-au murit copiii nebotezați ori i-au născut morți trebuie să ia agheasmă şi să meargă împreună cu preotul la mormintele acestora, acolo unde vor turna apă sfințită peste mormintele pruncilor decedați.

About the author