Ce se întâmplă dacă mănânci cartofi reci. Dr. Mihaela Bilic: „Are efect prebiotic”

Ce se întâmplă dacă mănânci cartofi reci. Ce proprietăți au aceștia și ce se întâmplă în organism când mănânci salată orientală.

Cercetările mai recente arată că, atunci când cartofii s-au răcit devin superalimente ieftine și nutritive, capabile să ajute la pierderea în greutate, să îmbunătățească starea de spirit și să stimuleze sistemul imunitar.

Atunci când cartofii sunt gătiți și apoi lăsați să se răcească, aceștia capătă o textură fermă. Data viitoare când fierbeți niște cartofi și aceștia se răcesc, luați aminte. Acesta este rezistența amidonului care se formează.

Atunci când consumați amidon rezistent, acesta nu poate fi digerat corespunzător în stomac și intestinul subțire, așa că vă poate face să vă simțiți mai sătui pentru o perioadă mai lungă decât atunci când consumați cartofi fierți.

Amidonul rezistent este cunoscut ca prebiotic – adică conține un tip de fibră capabil să supraviețuiască până în colon. Când ajung acolo, acestea furnizează hrană pentru bacteriile bune, care se hrănesc, prosperă și se înmulțesc cu ele, potrivit Well Doing.

Cartofii reci stimulează microbiomul

Colonul este plin de trilioane de bacterii, cunoscute sub numele de microbiom. Aceste microbiome reglează greutatea și starea de spirit a noastră. Microbiomul trimite semnale către hormonii noștri de foame pentru a ne spune să mâncăm corespunzător nevoilor noastre. Când este dezechilibrat, putem avea senzații de poftă și metabolismul nostru poate fi afectat.

De asemenea, ne putem simți într-o stare proastă, deoarece semnalele trec între microbiomul din intestin și creier. Nu e de mirare că intestinul este acum numit ”al doilea creier”. De aceea, hrănirea bacteriilor bune cu substanțele potrivite este vitală.

Ce se întâmplă când mâncăm salată orientală

Dacă ar trebui să consumăm mai des un preparat, salata orientală ar fi acela. Ar merita să fie introdusă inclusiv în meniurile din restaurante. De ce orientală? Nimeni nu știe care îi sunt originile, dar părerea mea e că vine dinspre vest, nu din Orient. Cartoful e aliment de bază in țările germanice, asa cum sunt pastele la italieni si pâinea la francezi.

Iar salata orientală e de fapt o salată de cartofi, care în tradiția românească are 4 ingrediente de bază: cartofi, ceapă, măsline și ou fiert. În funcție de gusturi și preferințe, tot salată orientală se numește și dacă are castraveti murați, legume proaspete, fasole verde sau gogoșari.

Ca „topping” se pot folosi bucățele de costiță prăjită, șuncă, felii de cârnați/cremvurști, ton la conservă sau somon afumat. Și dressing-ul poate varia, de la clasica vinegretă cu ulei și oțet, la sos de iaurt, maioneză, pesto, remoulade…

Indiferent de combinații, salata de cartofi e hrănitoare și pentru noi și pentru bacteriile benefice din intestin – amidonul răcit și recristalizat din cartofi are efect prebiotic, este substrat hrănitor pentru microbiotă!

Cartoful este un aliment practic și accesibil, bogat în amidon (aprox.17%) și sărac în grăsimi. Ușor de digerat si de preparat, cartoful este o alternativă la pâine, cereale, orez, paste făinoase, cu mai puține calorii (65cal/100g) și fără niciun strop de gluten.

Indicele glicemic pentru cartoful fiert este 58, față de 70 pentru pâine, paste și orez. Nu cartoful îngrașă, ci grăsimea cu care îl „îmbogățim” și cantitatea în care îl consumăm.

Puneți cartofi în ciorbe și tocănițe, mâncați salată orientală și piure, iar din când în când câte un cartof prăjit. Pentru că o lingură de ulei are 100 calorii”, a explicat dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe pagina sa de Facebook.

About the author

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial