Calendar ortodox 9 februarie 2023. Cum îi pedepsește Sfântul Nichifor pe cei care spală haine azi

Calendar ortodox 9 februarie 2023. Sărbătoare mare joi pentru toți credincioșii.

Este sărbătorit Sfântul Nichifor, pentru care trebuie să ținem cont de mai multe tradiții și obiceiuri. Cele mai vechi superstiții spun că Mucenicul îi pedepsește pe cei care nu îi respectă ziua așa cum se cuvine.

Calendar ortodox 9 februarie 2023. Sfântul Nichifor Leprosul

Este sărbătoare mare la data de 9 februarie 2023, în ziua Odovaniei praznicului Întâmpinării Domnului. Biserica Ortodoxă îl sărbătorește joi pe Sfântul Mucenic Nichifor, care a ales să moară pentru dragostea lui față de Hristos. Tot astăzi, creștinii îi sărbătoresc și pe Sf. Sfinţiţi Mc. Marcel şi Pangratie, în amintirea cărora mulți postesc.

Sfântul Mucenic Nichifor a trăit în secolul al III-lea și a fost prietenul preotului creștin Sapriciu. Cei doi nu au mai vorbit, dar Nichifor i-a dovedit că este un prieten pe cinste, dar și un mare iubitor de Dumnezeu.

Când preotul a fost condamnat la moarte și a ales să renunțe la Hristos pentru a scăpa, Mucenicul a ales să îl salveze și, mărturisindu-l pe Hristos, a fost decapitat.

„Eu sunt crestin si cred in Domnul nostru Iisus Hristos, de Care Sapriciu s-a lepadat! Deci, taiati-ma pe mine in locul lui”.

Calaii n-au indraznit sa-l ucida fara voia ighemonului si toti se mirau ca de buna voie se ofera mortii, strigand: „Sunt crestin si zeilor vostri nu ma inchin si nu voi jertfi”, a spus Sfântul Nichifor.

Cine riscă să se îmbolnăvească de lepră

Sfântul Nichifor este unul dintre cele mai importante personaje religioase, în cinstea căruia au apărut mai multe tradiții și obiceiuri.

Se spune că a făcut minuni mari, a vindecat oameni care sufereau de boli crunte, motiv pentru care mulți se roagă și îi cer ajutorul. Majoritatea creștinilor țin post la data de 9 februarie.

Sfântului Nichifor i se mai spune și „Leprosul”, de unde și superstiția că cei care spală rufe sau fac treburi casnice astăzi riscă să se îmbolnăvească de lepră. Este complet interzis și să coși, iar în zona Olteniei, femeilor le este interzis să își spele părul.

About the author