Bani de la stat pentru bunicii care stau cu nepoții! Despre ce sumă este vorba

Bunicii care stau cu nepoții ar putea primi bani de la stat! Iată mai multe informații.

Bani de la stat pentru bunicii care stau cu nepoții! Despre ce sumă este vorba

Veste bună pentru bunicii din toată țara care au grijă de nepoți! Este vorba inclusiv despre bunicii care, deși nu au ieșit la pensie, au renunțat la serviciu și la salariu tocmai pentru a avea grijă de nepoți.

Bunicii ar putea primi bani de la stat, iar suma propusă printr-un proiect de lege este de 1.500 de lei.

Marți dimineața se discută în Comisia pentru Muncă, una dintre comisiile din Camera Deputaților, despre această inițiativă de acordare a sumelor de bani pentru bunicii care au grijă de nepoți.

Pentru moment, liderii comisiei eu decis să amâne luarea deciziei cu două săptămâni. Proiectul legislativ pare să aibă susținere din mai multe partide, fie că vorbim despre UDMR, PNL sau PSD, a transmis Digi24.

Cel mai probabil, în următoarele zile se va discuta din nou în Camera Deputaților despre acest proiect care trebuie să primească un vot pozitiv și din partea deputaților, pentru că în Senat a fost aprobat.

Proiectul pare a fi bine primit mai ales că România se confruntă în prezent cu o scădere a natalității, pentru că părinții nu mai au cu cine să își lase copiii acasă, conform sursei menționate mai sus.

Prin urmare, proiectul vine în susținerea familiilor, a părinților care vor să se întoarcă mai repede la serviciu, dar și a bunicilor, pentru că astfel ar putea fi și ei renumerați pentru „sacrificiul” pe care îl fac, în anumite cazuri.

Mamele de gemeni sau tripleţi primesc mai multi bani de la 1 ianuarie 2023

Mamele de gemeni sau tripleţi primesc de la 1 ianuarie 2023 în plus 50% din indemnizaţie pentru un trai mai bun, a anunțat ministrul Familie, Gabriela Firea. Aceasta a punctat că în sfârșit s-a îndreptat o situație care era total în defavoarea mămicilor:

„Am propus și s-a aprobat majorarea cu 50% a indemnizației de creștere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți, cu sprijinul miniștrilor Muncii și Finanțelor cărora le mulțumesc. Reparăm, astfel, o nedreptate care se face de ani de zile acestor părinți.

Aceeași măsură se va aplica și pentru mamele cu sarcini suprapuse, adică în cazul acelor mame care nasc din nou în perioada concediului de îngrijire a copilului.

O nedreptate, în special în cazul femeilor care, până să devină mame, au fost active pe piața muncii și au avut salarii substanțiale, pentru care au plătit contribuții sociale pe măsură. De acum, suma crește pentru unele mame!

În cazul doamnelor care au indemnizația de 2.628 lei, nu apare nici o modificare, ci doar la indemnizațiile peste această sumă. De exemplu, mama unor tripleți, care are valoarea indemnizației de 3.000 de lei, va primi pentru fiecare copil, începând cu al doilea, încă 1.500 lei, astfel încât va încasa lunar 6.000 lei.

Suma maximă prevăzută de lege pentru această indemnizație rămâne 8.500 lei. Astfel, mama unor gemeni, care are acum o indemnizație de 8.500 lei, va primi 4.250 lei în plus pentru al doilea copil, nu doar 1.314 lei cât încasa până acum. Astfel, suma totală încasată va ajunge la 12.750 lei.

Statul va plăti în plus aproape 28 de milioane de lei în fiecare an, iar măsura va ajunge la familiile în care cresc acum aproape 4.700 de copii.

Era, fără îndoială, nevoie urgentă de aceste corecții. E o adevărată gură de oxigen pentru orice familie în care cresc doi sau mai mulți bebeluși în același timp și unde toate cheltuielile sunt duble, triple etc. Mă bucur că acest model urmat și de alte state europene, de exemplu Austria, se va aplica și în România”, încheie Firea.

Mamele și tații care beneficiază de concediu de creștere a copilului vor putea să lucreze fără să piardă indemnizația de la stat, însă, nu vor putea încasa mai mult de 10.500 de lei în decurs de 12 luni, notează Antena 3 CNN.

About the author