Amenda pe care o riscă şoferul în cazul în care pasagerul nu poartă centură. Legea de care trebuie să afli cât mai repede

Indiferent că ești șofer, sau doar pasager, centura de siguranță trebuie să fie în permanență pusă. Dar, dacă nu știai, poți primi și amendă, conform legislației, atât ca șofer, cât și ca pasager. În cele ce urmează vei afla care este amenda pe care o riscă şoferul în cazul în care pasagerul nu poartă centură.

Ca șofer, ești responsabil de folosirea centurii de siguranță și de pasageri

Deși acest aspect va varia în funcție de țara în care te afli și de legile din țara respectivă, în România, conform legislației în vigoare, șoferul este responsabil pentru orice persoană sub 18 ani care nu poartă centura de siguranță și care se află în mașină, și va primi o amendă de la poliție, în cazul în care pasagerul nu poartă centura de siguranță.

Când împlinești vârsta de 18 ani  ești considerat legal un adult aici, astfel încât lucrurile se schimbă. Acum nu mai este responsabilitatea șoferului, ci a pasagerului, care trebuie să se asigure că poartă centura de siguranță.

Prin urmare, acest lucru înseamnă că tânărul de 18 ani va fi cel căruia poliția îi va da amenda atunci când va opri mașina, nu șoferului. Se consideră că vârsta de 18 ani este suficient de mare pentru a ști că trebuie să poarte centura de siguranță. După caz, în funcție de ceea ce se constată la fața locului, inclusiv șoferul poate fi amendat.

Care este amenda pe care o riscă şoferul în cazul în care pasagerul nu poartă centură

Așa cum precizam anterior, în cazul în care unul sau mai mulți pasageri sunt depistați fără a avea centura de siguranță, și au peste 18 ani, sunt pasibili de amendă contravențională.

În cazul în care pasagerul este minor, cel responsabil și pasibil de amendă este șoferul. Conform legislației în vigoare, amenda este cuprinsă între 290 și 435 de lei, plus puncte de amendă.

Așa că mare atenție atunci când porniți la drum, verificați dacă toată lumea poartă centura de siguranță, iar în cele ce urmează vă explicăm și de ce este atât de necesară.

De ce trebuie să purtați centura de siguranță

Purtarea centurii de siguranță face o diferență semnificativă în cazul unui accident de autovehicul și poate reduce cu 52% șansele de deces sau de rănire gravă. În schimb, 36% dintre șoferii accidentați mortal și 38% dintre pasagerii accidentați mortal nu purtau centura de siguranță în acel moment, conform unei statistici recente.

Ca principiu general, punerea centurii de siguranță este rapidă, ușoară și nedureroasă. Costurile de a nu pune centura de siguranță depășesc cu mult orice potențial inconvenient minor.

Utilizând datele disponibile, statisticile arată că nepurtarea centurii de siguranță este corelată pozitiv cu un risc mai mare de deces al șoferului și al pasagerilor și de rănire gravă în cazul unui accident de autovehicul.

Acest lucru a fost deosebit de grav în ultimii ani, când procentul de șoferi și pasageri decedați în accidente din cauza nepurtării centurii de siguranță a fost de aproximativ 36-38%, respectiv.

Așadar, centura de siguranță este extrem de importantă, indiferent de locul pe care-l ocupi în mașină.

About the author

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial