Kaki, cunoscut și cu denumirea de Persimmon, este un fruct exotic, delicios și cu un gust inconfundabil.
Acesta mai este denumit și “piersica japoneză”, fiindcă are forma asemănătoare roșiei, iar ca textură se aseamănă cu piersica și pepenele galben.
Este fructul unui copac înalt de aproximativ 10 metri, care poartă numele Diospyros (semnificând în greaca antică “fructul divin” sau “hrana lui Zeus”) și care face parte din familia Ebenaceae.
Se cunosc mai multe specii Diospyros kaki, cea mai cultivată fiind originara din Asia, respectiv Japonia și China. Acest fruct are mărimea unei piersici medii și o culoare ale cărei nuanțe pornesc de la galben până la portocaliu închis.
Coaja este tare și lucioasă, iar pulpa este astringentă când este verde, iar când este coaptă — dulce și moale.
Este unul dintre fructele cu cel mai bogat conținut nutrițional ce include vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina P și vitamina C; minerale precum sodiu, potasiu, magneziu, seleniu și cantități mici de fier și zinc.
Kaki este mai bogat în potasiu decât banana, iar studiile au arătat că acesta are de două ori mai multe fibre decât merele. Conține carbohidrați de bună calitate și la fel de mulți antioxidanți ca ceaiul verde. Kaki mai este bogat și în acizi organici, taninuri, proteine și betacaroten, care îi dă culoarea.
Fructul se culege toamna târziu și se poate consuma proaspăt, uscat, sub formă de gem sau inclus în diverse salate și preparate dulci.
Iată câteva dintre beneficiile sale:
Stimulează imunitatea organismului: Fructul oriental Persimmon este o sursă excelentă de substanțe cu proprietăți antioxidante, motiv pentru care se recomandă consumul acestuia pentru a întări sistemele de apărare ale organismului.
Fructul kaki conține o cantitate importantă de vitamina A. Dacă se consumă 100g din acest fruct aveți parte de o treime din doza zilnică recomandată de vitamina A.
De asemenea, trebuie adăugat faptul că proprietățile antioxidante ale acestui fruct oriental vin și din conținutul important de vitaminele C și E. Pentru a beneficia cât mai mult de vitaminele acestui fruct se recomandă consumarea acestuia cu tot cu coajă.
Lupta împotriva cancerului: Una dintre cele mai temute afecțiuni ale zilelor noastre este cancerul, apariția acestuia fiind legată de scăderea capacității de funcționare a sistemului imunitar. Este demonstrat faptul că persoanele care consumă zilnic fructul kaki sunt protejate împotriva acestei maladii mortale.
O altă substanță implicată în stimularea directă a celulelor implicate în apărarea organismului este licopenul. Fructul kaki conține și acest antioxidant cu rol antitumoral fiind astfel considerat un aliment care protejează împotriva cancerului de prostată, de plămân, de stomac și de intestin gros.
Este un diuretic eficient: Fructul kaki conține în cantitate mare potasiu, mineral responsabil de eliminarea excesului de apă din organism.
Pe de altă parte, acest fruct fiind sărac în sodiu dar cu un nivel înalt al conținutului de potasiu, se poate afirma că acesta posedă proprietăți diuretice fiind de un real folos în cazul celor care se luptă cu valori crescute ale tensiunii arteriale.
Reglează colesterolul și protejează inima: Fructul kaki este și o sursă excelentă de fibre, în special dacă este consumat cu tot cu coajă.
Tot datorită conținutului ridicat în fibre solubile acest fruct este implicat în mod direct în scăderea nivelului de grăsimi din sânge și implicit în reglarea colesterolului sanguin. De asemenea, kaki este bogat în carbohidrați, nutrienți cu care se “hrănește” mușchiul inimii.
Combate depresia și oboseala, reprezentând un excelent energizant natural
Bogat în antioxidanți, fructul kaki contribuie în prevenția aterosclerozei, ajutând la reducerea stresului, a stărilor de anxietate și a oboselii.
100 grame de fruct conțin 70 de calorii, iar dintre acestea marea majoritate sunt constituite din zaharuri complexe care contribuie la nivelul de energie furnizat organismului.
De aceea, decât să faceți exces de cafea sau băuturi energizante mai bine mâncați un fruct kaki. De asemenea, acest fruct este excelent pentru sportivi, deoarece le procură o cantitate suficientă de zaharuri pentru a putea face față efortului fizic.